SMIJEH IZVOR ZDRAVLJA-radionice srijedom

Nastavljamo sa novom sezonom 2022.!

„Smijeh kao vježba“ 

U atmosferi vlastitog doma, isprobajte se smijati sami sa sobom, sa svojim ukućanima ili sami sebi :). Ako ste premoreni i već vam je već dosta svega i ovog vremena … dozvolite si doći – k sebi, putem ove zanimljive i lako primjenjive tehnike!

Više od desetak godina održavamo radionice smijeha u Apolonu. Možda to već znate. No s obzirom na ova turbulentna vremena, evo nam prilike da se i dalje držimo i družimo zajedno, pa makar i virtualno, sa vama koji jeste ili niste u Zagrebu, što će nam biti posebno zadovoljstvo.

Tmurniji su i kraći zimski dani, dajte sebi srijedom popodne mali predah i veliku priliku i hajdemo se smijati zajedno 🙂 !

Smijeh može iscijeliti i sadašnjost u kojoj živimo

Kod relaksacije smijehom angažirana je malo korištena desna, intuitivna, kreativna polutka mozga, što daje predaha premorenoj lijevoj polutki. Lijeva polutka je izvor logičnog razmišljanja koje se danas koristi do iznemoglosti i stvara umno preopterečenje i strespošast ovog COVID vremena. Relaksacija smijehom tako balansira moždane hemisfere i doprinosi stvarnju psihofizičke harmonije koju smo izgubili kad smo se otuđili kao društvena bića, prestali se družiti i zaboravili se smijati. A smijeh je zapravo integralna komponenta ljudske sreće i čovjek ne može biti sretan, a da se ne smije. 

Znanstvena istraživanja dokazuju da je smijeh jedini lijek bez štetnih posljedica o čemu se  sve više govori i piše u medijima. Životne brige mogu uništiti naše zdravlje, naštetiti našim društvenim i poslovnim odnosima. Odsustvo smijeha današnjice je vrsta patologije povezana s disfunkcionalnim ponašanjem kao što su osjećaji straha, krivnje, anksioznosti, depresije Smijeh automatski donosi otpuštanje teškoća, stresa, napetosti te poboljšava zdravlje i kvalitetu života. Smijehom možete iscijeliti prošlost proširujući svoju percepciju, otpuštajući strahove.

Mogu vježbati svi!

Predznanje nije potrebno, niti bilo kakvi rekviziti. Budite u svojoj najudobnijoj odjeći, u čarapama ili bosi. Priključite svoje računalo, tablet ili mobitel na naš link ( link šaljemo e-mailom nakon što se upišete na program) i dajte si šansu za promjenu.

 Relaksacija smijehom – joga smijeha, holistički je sustav vježbanja, koji se sastoji se od laganog istezanja, vježbi disanja, vježbi smijeha, meditacije smijeha i relaksacije.

U ovoj terapijskoj disciplini koja smanjuje stres, podiže raspoloženje i revitalizira tijelo i duh važna je spontanost za stvaranje prijateljske opuštene atmosfere. Smijeh se ne izaziva pričanjem viceva ili drugim vrstama humora već „izvire iz tijela poput fontane“ tijekom  jedne dinamične, razdragane igre u kojoj svi prisutni postaju „kao mala djeca“ dok slijede uputstva voditelja i vlastitu kreativnost. Ovim se vježbama osim odličnog raspoloženja i prepuštanja sadašnjem trenutku postiže i značajan aerobični efekat.

DA, ŽELIM SE PREDBILJEŽITI!

Dobrobiti od smijeha su mnogobrojne i evo nekoliko najznačajnijih:

Fizičke dobrobiti:

* smijeh povećava količinu kisika u organizmu, pa je tako ravan drugim aerobičnim vježbama
* jača imunološki sustav
* pomaže u eliminaciji bola
* pomaže kod sniženje krvnog pritiska
* relaksira napetost mišića
* masira unutrašnje organe doprinoseći njihovom boljem funkcioniranju

* lučenje hormona sreće serotonina koji podiže raspoloženje

* lučenje hormona endorfina koji smanjuje fizičku bol

Mentalne/emocionalne dobrobiti:

* smijeh nas oslobađa stresa

* može ublažiti anksioznost i depresiju

* poboljšava raspoloženje

Socijalne dobrobiti: 

* oslobađanju osjećaja stidljivosti
* gubljenju straha od javnog nastupa,
* polaznici postaju kreativniji i spontaniji
* uživanje u interakciji

Duhovne dobrobiti: kad se smijemo potpuno smo:

* prisutni u sadašnjem trenutku

* postajemo kao “mala djeca”

* ispunjeni smo radošću i lakoćom, a sve to u nama njeguje:

* unutrašnji mir i

* bezuvjetnu ljubav

Te novostečene snage i osobine postaju dio svakodnevnog života pojedinaca čineći njihov život bogatijim i kvalitetnijim.

O VODITELJICI : satove smijeha vodi Danijela Biondić-Vidaković

Radionice vodi Danijela Biondić-Vidaković, www.vibida.hr, licencirana učiteljica relaksacije smijehom – joge smijeha, međunarodno certificirana i za obuku voditelja relaksacije smijehom, koja već niz godina organizira i vodi Klubove smijeha, radionice joge smijeha po principu dr. Madana Katarie, s ciljem proširenja smijeha i radosti na čitavo područje Hrvatske i šire.

Termini: svake srijede od 18:00 -18:45 h

Početak: srijeda, 05.01.2022.

Mjesto: online ZOOM

Sudjelovanje:

150 kn mjesečna članarina (platite 3 sata + dobivate 1 sat gratis!

ili 50 kn po satu

Pa kad vidimo koje su sve koristi od smijeha, nije ni čudo što je relaksacija smijehom – joga smijeha našla vjerne sljedbenike. Vrlo brzo je prerasla u međunarodni pokret i tisuće klubova joge smijeha iznikli su diljem svijeta. Oni sada slave Međunarodni dan smijeha svake prve nedjelje u svibnju. Doktor Madan Kataria, osnivač, i svi koji se zajedno smiju u klubovima smijeha, vjeruju da se smijehom i iskrenom, otvorenom društvenom interakcijom i pozitivnim životnim stavovima, koji se razvijaju među članovima kluba i prenose na njihove obitelji, kolege i okoliš i to može doprinijeti širenju mira u svijetu.  Zato je i geslo ovog globalnog pokreta: World Peace Through Laughter – Smijehom do mira u svijetu.

Terapija smijehom je veoma snažan i jednostavan proces kojim se osoba osobađa nakupljenoga stresa i uviđa da je radost naša prava priroda.

Dobrobiti satova smijeha:

 • više kisika i životne energije u tijelu
 • tijekom smijeha luči se hormon sreće (serotonin) 
 • luči se prirodni antidepresiv (endorfin), hormon koji olakšava i uklanja bolove
 • jača se imunološki sustav
 • smanjenje visokog krvnog pritiska
 • smanjenje kolesterola i šećera u krvi
 • balansiraju se moždane hemisfere
 • doprinosi stvaranju psihofizičke harmonije
 • više radosti i entuzijazma
 • povećana kreativnost i produktivnost
 • povećano samopouzdanje
 • poboljšana komunikacija s drugim ljudima
 • lice zrači sjajem i ljepotom
 • …. i mnoge druge dobrobiti koje ćete sami otkriti …

Kada stvari idu kako treba, svi se mogu smijati, ali ako se možete smijati i kada se sve raspada, to je evolucija i rast.”

Darujte sebi srijedom popodne mali predah i veliku priliku, prijavite se i hajdemo širiti veselje zajedno 🙂 !

DA, ŽELIM SE PREDBILJEŽITI!