Novo! Radionice EKSPRESIVNE ART TERAPIJE

Ciklus radionica podrške ženama:

“Povratak kući, povratak divljoj ženi.”

Subotama kroz mjesec ožujak 2023. i prva subota u travnju

u terminu od 17.30 – 19.30

11.03. subota

18.03. subota

25.03. subota

01.04. subota.

Cijena cijelog ciklusa od 4 radionice je 54 eura (400 kn) po osobi.

Studenti, umirovljenici, nezaposleni i oni koji su u nemogućnosti platiti punu cijenu: 40 eura (300 kn).

Što se radi na radionicama?

Ciklus počinjemo umjetničkim pripovijedanjem inuitske priče “Žena tuljan” koja nam služi kao most između vidljivog i nevidljivog svijeta, onoga što je oko nas i onoga što je u nama. Priču pripovijedaju diljem svijeta jer je arhetipska, a to znači da sadržava univerzalno znanje o pitanjima duše.

Psiholog Carl Gustav Jung upotrijebio je koncept arhetipa u svojoj teoriji o ljudskoj psihi. Vjerovao je da univerzalni mitski likovi- arhetipovi- prebivaju unutar kolektivnog nesvjesnog naroda širom svijeta.

Arhetipovi predstavljaju osnovne ljudske motive našeg iskustva dok smo evoluirali. Zbog toga oni izazivaju duboke emocije i njihova funkcija je da pojedincu olakša snalaženje u životno važnim kriznim situacijama.

Priča će nam pomoći u našem putovanju prema središtu, prema našoj duši, a to je najvažnije putovanje jedne žene – povratak kući, divljoj kući, duševnoj kući.

Dio naših susreta biti će posvećen otpuštanju stresa, uzemljavanju i stvaranju protočnosti. U radu ćemo koristiti metode ekspresivne art terapije.

Pokušat ćemo se zajedno nositi sa izazovima koje svatko susreće na svojem specifičnom junačkom putovanju.

Kome su namjenjene radionice?

Radionice su namijenjene za sve one žene koje žele otkriti u sebi otkud uistinu potječu, od čega su sazdane, kako se koristiti instinktima i kako pronaći put kući.

Za sve one koje se osjećaju izgubljeno, umorno, daleko od svoje biti, nezadovoljne sobom, obitelji, zajednicom, kulturom, svijetom … one koje ne čine ništa kako bi donijele promjenu, one koje su previše povezane s egom pa su zbog toga prezahtijevne i/ili perfekcionisti.

Uz sigurnu podršku i praćenje voditeljice programa sve ste dobrodošle!

Što je to ekspresivna art terapija?

Ekspresivna art terapija je dubinska terapija koja se temelji na humanističkim, psihodinamskim i egzistencijalnim pravcima.

Omogućava nam da svoj unutarnji svijet izrazimo i na druge neverbalne načine: kroz likovnu umjetnost, glazbu i glas, pokret i ples, pričanjem te pisanjem priča i poezije, glumom, teatrom i sl.

Temelji se na pretpostavci da svatko može napraviti art odnosno umjetničko djelo ili umjetnički izraz, neovisno o svom talentu i iskustvu, te da su sam proces stvaranja kao i djelo-art uvijek od koristi klijentu.

Nikakvo predznanje bilo kakvog umjetničkog izražavanja nije potrebno!

Zašto koristiti  ekspresivnu art terapiju?

Pruža nam mogućnost da odaberemo način kojim ćemo najlakše izraziti sebe (likovno izražavanje, kolaž, izrada skulptura, glazba, zvuk, pokret, poezija, gluma, pisanje…), kao i mogućnost da pritom kombiniramo razne modalitete.

Omogućuje lakši pristup stvarnim trenutnim emocijama jer zna kako nježno zaobići naše obrambene mehanizme. Pomaže u integraciji svjesnih i nesvjesnih dijelova naše psihe.

Umjetničko djelo koje je osoba stvorila skriva tajnu i nudi rješenje problema.

Dopušta nam da improviziramo, igramo se i na kreativan način bolje upoznamo.

Odlično se nadopunjuje s ostalim terapijskim pravcima.

O voditeljici:

Elizabeta Alković je profesionalna pripovjedačica bajki i priča za djecu i odrasle, praktičarka ekspresivne art terapije, interpretatorica kulturne baštine, prvostupnica sestrinstva i vlasnica Art express studija za osobni rast i razvoj kreativnih potencijala.

Aktivna  je  članica:

  • Hrvatske udruge za ekspresivnu art terapiju HEART
  • Društva hrvatskih pripovjedača
  • europskog udruženja pripovjedača “Tellers without borders”
  • prosudbenog povjerenstva na Dječjoj smotri pripovijedanja
  • prosudbenog povjerenstva “World storytelling championship”

Vanjska suradnica i mentorica na Prvom hrvatskom studiju pripovijedanja.

Završila je niz stručnih edukacija i kreativnih radionica u zemlji i inozemstvu (pripovjedačkih, likovnih, lutkarskih, plesnih, glazbenih, psihodramskih).

Održala je veliki broj stručnih i kreativnih radionica za djecu i odrasle (kazališta, muzeji, galerije, centri za kulturu, knjižnice ,igraonice, manifestacije, dom za nezbrinutu djecu….).

Sudjelovala je u Hrvatskoj na:

Špancir festu, Vinkovačkim jesenima, Splitskom ljetu, Dječjem tjednu u Varaždinu, svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić, Katarinskom sajmu, stručno znanstvenom skupu Jagićevi dani.

U inozemstvu:

Chanai storytelling festival, Namibia storytelling festival, World Storytelling championship, Toronto storytelling festival, Singapure storytelling festival, Konferenciji ekspresivne art terapije.

Cijena cijelog ciklusa od 4 radionice je 54 eura (400 kn) po osobi.

Studenti, umirovljenici, nezaposleni i oni koji su u nemogućnosti platiti punu cijenu: 40 eura (300 kn).

Prijave i informacije:

elizabeta.alkovic@gmail.com