TAI CHI – Relaksacija uma i tijela – vježba protiv stresa

Drevna kineska vještina Tai Chi Chuan u sebi objedinjuje zdravlje, meditaciju i borilačku vještinu, a pokreti su lagani i prirodni.

TAI CHI

  • vježbe disanja i vođenja energije tijelom
  • tehnike opuštanja
  • vježbe za zglobove i kralježnicu
  • masaža lica, ruku, stopala
  • 11 kineskih vježbi za zdravlje
  • forma 24 ili 108 pokreta

U KINESKOJ kulturi, umjetnosti, načinu života, pa čak i kulinarstvu, čini se da ništa nije površno i bezrazložno. Uvijek je u pitanju neka simbolika i dublje značenje, Niti borilačke vještine nisu iznimka. Jedna od najpoznatijih tradicionalnih kineskih vještina je Tai Chi Chuan, ili češće samo skraćeno Tai Chi,univerzalna je relaksacija uma i tijela. Dovodi do savršene ravnoteže i spoznaje unutrašnje alkemije ljudskog tijela – harmonije uma, životne energije i fizičkog tijela.

Što je Tai Chi?

Tai Chi je tjelovježba kombinirana umom, pokretom i meditacijom. Cilj nije borba, već uspostavljanje ravnoteže i boljeg protoka energije u tijelu, što omogućuju lagani i stilizirani pokreti. Uči polaznike kako se nositi sa sobom i upoznati svoje tijelo, kako pravilno disati, a to je najvažnije u vladanju stresnim situacijama.

Povijesno gledano, smatra se pravom borilačkom vještinom i tradicionalni učitelji ga i danas podučavaju kao takvog. Svrstava se u kategoriju mekših borilačkih vještina, a često je predstavljan i trenira se kao terapeutska vještina u svrhu zdravlja, boljeg i duljeg života. Neki ga nazivaju i oblikom meditacije u pokretu, a teorija i vježbanje Tai Chija postali su dio tradicionalne kineske medicine.

Chen i Yang stil

Postoje razni stilovi Tai Chija, iako se modernije škole povezuju s učenjem koje su utemeljile dvije kineske obitelji, Chen i Yang 1820., i po njima stilovi dobijaju ime.

Djelovanje na tjelo?

Kao rezultat popularnosti došlo je do nekih podjela između onih koji uče tu vještinu, neki kao borilačku, neki zbog skladnih pokreta koje sadrži, a neki zbog fizičkog i mentalnog zdravlja kojem Tai Chi uvelike doprinosi. Pozitivno djeluje na kosti i zglobove, na funkcije i pokretljivost tijela, tetiva i mišića, pomaže da krv i hranjivi sastojci stignu u svaki dio tako opuštenog tijela, regulira funkcije živčanog sustava, otklanja stres, dovodi u ravnotežu funkcije unutrašnjih organa, metabolizma i imunološkog sustava. Osim što koordinira disanje, pokrete i skladnost tijela, pomaže i ljudima koji imaju problema sa kralježnicom, srcem ili tlakom. Namjenjen je i osobama koje pate od dijabetesa ili artritisa.

Što se radi na treningu?

Vježbe istezanja, vježbe za kralježnicu i zglobove, sjedi se na podu na povišenoj podlozi i rade se vježbe disanja. Uče se neke tehnike samomasaže stopala, šake, lica. U stojećem stavu, nakon razgibavanja zglobova, uči se jednostavan sustav vježbi – stojeća forma od 24 ili 108 nježnih i sporih pokreta, uz vizualnu i mentalnu koncentraciju.

TaiChi24form

Forma od 24 pokreta

Tko može vježbati?

Svi! Dobna granica za vježbanje ne postoji, jer se radi o laganim i jednostavnim pokretima, tako da se preporuča i starijim osobama. Mogu ga vježbati i stariji od 60 godina, jer u jednostavnom sustavu vježbi koje ne opterećuju zglobove, poboljšava se mišićna snaga i gipkost s pozitivnim učincima na kardiovaskularni sustav. Danas bolnice, centri i domovi za umirovljenike nude podučavanje Tai Chija.

Namjenjen je učenicima i studentima jer poboljšava koncentraciju i memoriju.

Namjenjen je rekonvalescentima poslije operacija jer kroz sustav nježnih, laganih i polakih pokreta izgrađuje mišićnu snagu i izdržljivost.

img_4538

Dokazano!

Tai Chi Chuan je dokazano jedna od najefikasnijih vježbi na svijetu za izgradnju ravnoteže, koordinacije, gipkosti, koncentracije i samokontrole. Preporučuju ga mnogi liječnici diljem svijeta jer pomaže protiv boli i krutosti, oslobađa od stresa i depresije. Jako je važno da se ljudi u mogućim stresnim situacijama ne fokusiraju na uznemiravajuću situaciju, već da obrate pažnju na disanje.

Polako, ali sigurno riješavat ćete se nakupljenog stresa i umora!

RASPORED: ponedjeljkom i petkom 17:15 – 18:45 (blok sat od 90 minuta s kratkom pauzom)

INFORMACIJE: apolon.studio@gmail.com/ SMS 095 816 8818

PREDBILJEŽI ME