Besplatna vikend radionica MINDFULNESS MEDITACIJE, 23. i 24.4.2022.

Mjesto održavanja:  APOLON CENTAR ZAGREB, BAUEROVA 21/ 4.KAT 

Vrijeme održavanja: subota i nedjelja 23. i 24. travnja 2022. od 11.00 – 14.00 sati.
Vikend radionica se održava dva dana, u subotu i nedjelju.
U slučaju da želite doći u nedjelju, onda odslušajte subotu, gradivo se nadovezuje.

O radionici:

Pomnost (Mindfulness) i Dobrohotna ljubav (Metta)

Temelj naših zajedničkih susreta i meditacija, kao i ove radionice, jest dobrohotna ljubav, odnosno, dobra volja za ovaj život, dobra volja za nas same i za naše bližnje. Ta želja da živimo sretno i zadovoljno početak je meditativnog puta pa upravo stoga prakticiramo meditaciju mette/dobrohotne ljubavi koja toj osnovnoj namjeri da živimo sretno daje neophodnu snagu.

Ali kako biti sretan i zadovoljan u susretu s bolnim iskustvima? Kako odgovoriti na osjećaj unutarnjeg nezadovoljstva? Kako postupati s različitim negativnim emocijama i zahtjevnim izazovima s kojima nas život uporno preispituje? Tu nam pomaže mindfulness meditacija.

Kako bismo krenuli razumijevati i prakticirati mindfulness/pomnost možemo se poslužiti ovom definicijom: mindfulness/pomnost je svijest o sadašnjem iskustvu s prihvaćanjem.

 • Svijest. Ako prepoznajemo nešto u sadašnjem trenutku, percipiramo nešto, onda smo svjesni, budni.
 • Sadašnje iskustvo. Možemo osjećati tjelesnu senzaciju, možemo čuti, vidjeti, okusiti, njušiti i misliti.
 • Prihvatiti znači ne opirati se. Ne suditi. Nježno dopustiti.

Što se događa ako njegujemo takvo jedno stanje uma? Mindfulness/pomnost je, kao i svako stanje uma, prije svega neposredno iskustvo koje se, baš kao i svako drugo, teško može precizno objasniti riječima. Ako pokušamo nekome objasniti kakvo je iskustvo jesti jabuku, vrlo brzo nailazimo na poteškoće. Riječi su, dakako, korisne ali s njima ne možemo zamijeniti stvarnost. Meditacija pomnosti vodi nas upravo u samu životnu stvarnost na koju riječi tek ukazuju. Primjerice, u životu stabla odvija se stvarnost koju riječ ‘stablo’ ne obuhvaća. Stablo se ustvari rapidno mijenja, iz trenutka u trenutak. Takva je naša stvarnost, takve su sve pojavnosti u njoj, takvo je i naše biće.

Meditacija pomnosti budi nas u toj istini, u istini mjenjajuće stvarnosti, te nam stoga služi da upoznamo naš unutarnji svijet u kojem neposredno svjedočimo i učimo kako se nositi s uvijek mijenjajućim senzacijama, mislima i emocijama, na način koji nas vodi smislenom i radosnom životu.

Nakon konkretnih uputa i uvodne riječi o tim dvjema po svemu izuzetnim i komplementarnim meditacijskim praksama, slijedit će niz meditacija koje će se izmjenjivati s pitanjima/odgovorima.

Cijena: Sudjelovanje na radionici: besplatno, tj. donacija prema želji/ mogućnostima za podržavanje odvijanja programa, koja se prihvaća sa zahvalnošću. Ako želite možete na radionici donirati učitelju, no nipošto ne morate. Učenje je posve besplatno.

Iznos: 50 kn uplaćujete za prostor i rezervaciju vašeg mjesta (za oba dana), plativo unaprijed na račun Apolon centra Zagreb:

Podaci za uplatu:

Apolon

Bauerova 21

10 000 Zagreb

IBAN: HR37 23400091110365062

iznos: 50 kn

svrha: donacija

NAPOMENA! Molimo obavezno poslati kopiju uplate za rezervaciju mjesta, vašu e-mail adresu i kontakt telefon na apolon.studio@gmail.com ili WhatsApp: 095 816 88 18. Time je vaše mjesto rezervirano.

O voditelju:

MISLAV BREČIĆ (1970.), kazališni i radiodramski redatelj, diplomirao na Kazališnoj Akademiji u Utrechtu, Nizozemska. Od 2001. godine zaposlen kao radijski redatelj na HRT-u. Meditacijom se susreće 1996. no duboki interes na teorijskoj i praktičnoj razini započinje 2003. Od tada biva na mnogim povlačenjima Vipassana i Zen istočnjačkih i zapadnih majstora, slijedeći upute usredotočene na razvoj pomnosti i dobrohotne ljubavi (Mindfulness i Metta meditacija). Ima strast predati informaciju, upravo onu za koju drži da mu je samom pomogla na putu kroz život. Njegov učitelj, malezijski budistički redovnik i poznati Vipassana majstor Bhante Sujiva, autorizirao ga je da podučava.

Važne napomene radi što efikasnije organizacije:

 • Molimo da se za radionicu unaprijed predbilježite.
 • Uplatom rezervacije mjesta, vaša predbilježba postaje važeća i vaše mjesto osigurano.
 • Dođite na vrijeme, 10 – 15 minuta ranije da se stignete u miru udobno smjestiti, na prostirke i meditacijske jastuke na podu ili na stolce.
 • Nije nužno, no preporučljivo je ponijeti svoju prostirku/ jastučić. Ukoliko nemate, imamo ih na raspolaganju u prostoru za korištenje.
 • Molimo da se držite rasporeda i ne dolazite pola sata ili sat vremena prije početka radionice. Preuranjeni dolasci ometaju rad grupe koja je prije vas.
 • Također ljubazno molimo dođite na vrijeme, nemojte kasniti! Kada jednom radionica počne u 11.00 sati, neće više biti moguće ući u prostor.
 • Odjenite udobnu odjeću, prilagođenu prilici.
 • Obavezno je izuvanje obuće kod ulaska u prostor. Ako trebate papuče, ponesite ih.
 • Ponesite svoju bočicu s vodom.
 • U dvorani se ne konzumira hrana! Ako za vrijeme kratke pauze trebate nešto pojesti, slobodno ponesite svoj snack, a na raspolaganju vam je prostor kuhinje za to.
 • Broj mjesta u dvorani je ograničen, predbilježite se i osigurajte mjesto na vrijeme.
 • Pridržavajte se preporuka i mjera za zaštitu zdravlja, koje jesu ili budu na snazi.

Za sva pitanja i informacije slobodno nam se javite na:

KONTAKT OBRAZAC

PREDBILJEŽI ME ZA VIKEND RADIONICU