Besplatna vikend radionica MINDFULNESS MEDITACIJE, 26. i 27.3.2022.- POPUNJENO

RADIONICA U OŽUJKU JE POPUNJENA. IDUĆA JE U TRAVNJU, pratite obavijesti :).

Mjesto održavanja:  APOLON CENTAR ZAGREB, BAUEROVA 21/ 4.KAT 

Vrijeme održavanja: subota i nedjelja 26. i 27. ožujka 2022. od 11.00 – 14.00 sati.
Vikend radionica se održava dva dana, u subotu i nedjelju.
Nažalost nije moguće doći samo u nedjelju.
POTREBNO JE PRISUSTVOVATI OBA DANA!

Sudjelovanje: besplatno, tj. donacija prema želji/ mogućnostima za podržavanje odvijanja programa, koja se prihvaća sa zahvalnošću.

O radionici:

Pomnost (Mindfulness) i Dobrohotna ljubav (Metta)

Temelj naših zajedničkih susreta i meditacija, kao i ove radionice, jest dobrohotna ljubav, odnosno, dobra volja za ovaj život, dobra volja za nas same i za naše bližnje. Ta želja da živimo sretno i zadovoljno početak je meditativnog puta pa upravo stoga prakticiramo meditaciju mette/dobrohotne ljubavi koja toj osnovnoj namjeri da živimo sretno daje neophodnu snagu.

Ali kako biti sretan i zadovoljan u susretu s bolnim iskustvima? Kako odgovoriti na osjećaj unutarnjeg nezadovoljstva? Kako postupati s različitim negativnim emocijama i zahtjevnim izazovima s kojima nas život uporno preispituje? Tu nam pomaže mindfulness meditacija.

Kako bismo krenuli razumijevati i prakticirati mindfulness/pomnost možemo se poslužiti ovom definicijom: mindfulness/pomnost je svijest o sadašnjem iskustvu s prihvaćanjem.

 • Svijest. Ako prepoznajemo nešto u sadašnjem trenutku, percipiramo nešto, onda smo svjesni, budni.
 • Sadašnje iskustvo. Možemo osjećati tjelesnu senzaciju, možemo čuti, vidjeti, okusiti, njušiti i misliti.
 • Prihvatiti znači ne opirati se. Ne suditi. Nježno dopustiti.

Što se događa ako njegujemo takvo jedno stanje uma? Mindfulness/pomnost je, kao i svako stanje uma, prije svega neposredno iskustvo koje se, baš kao i svako drugo, teško može precizno objasniti riječima. Ako pokušamo nekome objasniti kakvo je iskustvo jesti jabuku, vrlo brzo nailazimo na poteškoće. Riječi su, dakako, korisne ali s njima ne možemo zamijeniti stvarnost. Meditacija pomnosti vodi nas upravo u samu životnu stvarnost na koju riječi tek ukazuju. Primjerice, u životu stabla odvija se stvarnost koju riječ ‘stablo’ ne obuhvaća. Stablo se ustvari rapidno mijenja, iz trenutka u trenutak. Takva je naša stvarnost, takve su sve pojavnosti u njoj, takvo je i naše biće.

Meditacija pomnosti budi nas u toj istini, u istini mjenjajuće stvarnosti, te nam stoga služi da upoznamo naš unutarnji svijet u kojem neposredno svjedočimo i učimo kako se nositi s uvijek mijenjajućim senzacijama, mislima i emocijama, na način koji nas vodi smislenom i radosnom životu.

Nakon konkretnih uputa i uvodne riječi o tim dvjema po svemu izuzetnim i komplementarnim meditacijskim praksama, slijedit će niz meditacija koje će se izmjenjivati s pitanjima/odgovorima.

Cijena: Ako želite možete donirati učitelju, no nipošto ne morate. Učenje je posve besplatno.

O zajedničkim tjednim meditacijama u Apolonu:

Za sve one koji su prošli uvodnu radionicu ili imaju uspostavljenju meditacijsku praksu.  Nakon što jednom prisustvujete vikend radionici, moguće je dolazati na redovne, besplatne, tjedne, vođene mindfulness meditacije učitelja Mislava Brečića (termin održavanja će biti naknadno najavljen) .

O voditelju:

MISLAV BREČIĆ (1970.), kazališni i radiodramski redatelj, diplomirao na Kazališnoj Akademiji u Utrechtu, Nizozemska. Od 2001. godine zaposlen kao radijski redatelj na HRT-u. Meditacijom se susreće 1996. no duboki interes na teorijskoj i praktičnoj razini započinje 2003. Od tada biva na mnogim povlačenjima Vipassana i Zen istočnjačkih i zapadnih majstora, slijedeći upute usredotočene na razvoj pomnosti i dobrohotne ljubavi (Mindfulness i Metta meditacija). Ima strast predati informaciju, upravo onu za koju drži da mu je samom pomogla na putu kroz život. Njegov učitelj, malezijski budistički redovnik i poznati Vipassana majstor Bhante Sujiva, autorizirao ga je da podučava.

Važne napomene radi što efikasnije organizacije:

 • Molimo da se za radionicu unaprijed predbilježite.
 • Dođite na vrijeme, 10 – 15 minuta ranije da se stignete u miru udobno smjestiti, na prostirke i meditacijske jastuke na podu ili na stolce.
 • Nije nužno, no preporučljivo je ponijeti svoju prostirku/ jastučić. Ukoliko nemate, imamo ih na raspolaganju u prostoru za korištenje.
 • Molimo da se držite rasporeda i ne dolazite pola sata ili sat vremena prije početka radionice. Preuranjeni dolasci ometaju rad grupe koja je prije vas.
 • Također ljubazno molimo dođite na vrijeme, nemojte kasniti! Kada jednom radionica počne u 11.00 sati, neće više biti moguće ući u prostor.
 • Odjenite udobnu odjeću, prilagođenu prilici.
 • Obavezno je izuvanje obuće kod ulaska u prostor. Ako trebate papuče, ponesite ih.
 • Ponesite svoju bočicu s vodom.
 • U dvorani se ne konzumira hrana! Ako za vrijeme kratke pauze trebate nešto pojesti, slobodno ponesite svoj snack, a na raspolaganju vam je prostor kuhinje za to.
 • Broj mjesta u dvorani je ograničen, predbilježite se na vrijeme.
 • Obavezno je i odjaviti se par dana unaprijed prije termina održavanja radionice, ako nećete moći prisustvovati. Mislite na druge i prepustite im svoje mjesto :).
 • Pridržavajte se preporuka i mjera za zaštitu zdravlja, koje jesu ili budu na snazi.

Za sva pitanja i informacije slobodno nam se javite na:

KONTAKT OBRAZAC

PREDBILJEŽI ME ZA VIKEND RADIONICU