Vikend radionica Mindfulness i metta meditacije-online

Obavještavamo vas da će se 12. i 13.09.2020. od 11h do 14h održati uvodna online radionica ‘Mindfulness i metta’ meditacije putem zoom aplikacije, a pod vodstvom Mislava Brečića.

Možete se prijaviti ovdje izravno na meditacija.m@gmail.com
 
Radionica je besplatna.
 
U slučaju da poželite donirati podaci će vam biti dostupni zajedno sa svim ostalim informacijama koje slijede nakon prijave.

O radionici:

Pomnost (Mindfulness) i Dobrohotna ljubav (Metta)

Temelj naših zajedničkih susreta i meditacija, kao i ove radionice, jest dobrohotna ljubav, odnosno, dobra volja za ovaj život, dobra volja za nas same i za naše bližnje. Ta želja da živimo sretno i zadovoljno početak je meditativnog puta pa upravo stoga prakticiramo meditaciju mette/dobrohotne ljubavi koja toj osnovnoj namjeri da živimo sretno daje neophodnu snagu.

Ali kako biti sretan i zadovoljan u susretu s bolnim iskustvima? Kako odgovoriti na osjećaj unutarnjeg nezadovoljstva? Kako postupati s različitim negativnim emocijama i zahtjevnim izazovima s kojima nas život uporno preispituje? Tu nam pomaže mindfulness meditacija.

Kako bismo krenuli razumijevati i prakticirati mindfulness/pomnost možemo se poslužiti ovom definicijom: mindfulness/pomnost je svijest o sadašnjem iskustvu s prihvaćanjem.

  • Svijest. Ako prepoznajemo nešto u sadašnjem trenutku, percipiramo nešto, onda smo svjesni, budni.
  • Sadašnje iskustvo. Možemo osjećati tjelesnu senzaciju, možemo čuti, vidjeti, okusiti, njušiti i misliti.
  • Prihvatiti znači ne opirati se. Ne suditi. Nježno dopustiti.

Što se događa ako njegujemo takvo jedno stanje uma? Mindfulness/pomnost je, kao i svako stanje uma, prije svega neposredno iskustvo koje se, baš kao i svako drugo, teško može precizno objasniti riječima. Ako pokušamo nekome objasniti kakvo je iskustvo jesti jabuku, vrlo brzo nailazimo na poteškoće. Riječi su, dakako, korisne ali s njima ne možemo zamijeniti stvarnost. Meditacija pomnosti vodi nas upravo u samu životnu stvarnost na koju riječi tek ukazuju. Primjerice, u životu stabla odvija se stvarnost koju riječ ‘stablo’ ne obuhvaća. Stablo se ustvari rapidno mijenja, iz trenutka u trenutak. Takva je naša stvarnost, takve su sve pojavnosti u njoj, takvo je i naše biće.

Meditacija pomnosti budi nas u toj istini, u istini mjenjajuće stvarnosti, te nam stoga služi da upoznamo naš unutarnji svijet u kojem neposredno svjedočimo i učimo kako se nositi s uvijek mijenjajućim senzacijama, mislima i emocijama, na način koji nas vodi smislenom i radosnom životu.

Nakon konkretnih uputa i uvodne riječi o tim dvjema po svemu izuzetnim i komplementarnim meditacijskim praksama, slijedit će niz meditacija koje će se izmjenjivati s pitanjima/odgovorima.

Cijena: Ako želite možete donirati učitelju, no nipošto ne morate. Učenje je posve besplatno.

O zajedničkim meditacijama:

Uvodna vikend radionica je preduvjet za prisustvovanje zajedničkim vođenim online meditacijama – četvrtkom i nedjeljom.

O voditelju:

MISLAV BREČIĆ (1970.), kazališni i radiodramski redatelj, diplomirao na Kazališnoj Akademiji u Utrechtu, Nizozemska. Od 2001. godine zaposlen kao radijski redatelj na HRT-u. Meditacijom se susreće 1996. no duboki interes na teorijskoj i praktičnoj razini započinje 2003. Od tada biva na mnogim povlačenjima Vipassana i Zen istočnjačkih i zapadnih majstora, slijedeći upute usredotočene na razvoj pomnosti i dobrohotne ljubavi (Mindfulness i Metta meditacija). Ima strast predati informaciju, upravo onu za koju drži da mu je samom pomogla na putu kroz život. Njegov učitelj, malezijski budistički redovnik i poznati Vipassana majstor Bhante Sujiva, autorizirao ga je da podučava.

PREDBILJEŽBE NA: meditacija.m@gmail.com