Besplatna vikend radionica MINDFULNESS MEDITACIJE, 28. i 29.3.

Mjesto održavanja:  APOLON CENTAR ZAGREB, DERENČINOVA 1/ 4.KAT

Vrijeme održavanja: subota i nedjelja 28. i 29. ožujka 2020. od 11.00 – 14.00 sati.
Vikend radionica se održava dva dana, u subotu i nedjelju.
Nažalost nije moguće doći samo u nedjelju!

Sudjelovanje: besplatno, tj. donacija prema želji/ mogućnostima za podržavanje odvijanja programa, koja se prihvaća sa zahvalnošću.

Napomene:

Molimo da se za radionicu unaprijed predbilježite, te dođete na vrijeme, pet do deset minuta ranije, u komfornoj odjeći, da se stignete u miru udobno smjestiti. Također ljubazno molimo da se držite rasporeda i ne dolazite pola sata ili sat vremena prije početka radionice, jer se u to vrijeme odvija drugi program vježbanja u centru. Preuranjenim dolascima prekidate grupu koja vježba, a i nepotrebno ćete dulje čekati :).

O radionici:

Pomnost (Mindfulness) i Dobrohotna ljubav (Metta)

Temelj naših zajedničkih susreta i meditacija, kao i ove radionice, jest dobrohotna ljubav, odnosno, dobra volja za ovaj život, dobra volja za nas same i za naše bližnje. Ta želja da živimo sretno i zadovoljno početak je meditativnog puta pa upravo stoga prakticiramo meditaciju mette/dobrohotne ljubavi koja toj osnovnoj namjeri da živimo sretno daje neophodnu snagu.

Ali kako biti sretan i zadovoljan u susretu s bolnim iskustvima? Kako odgovoriti na osjećaj unutarnjeg nezadovoljstva? Kako postupati s različitim negativnim emocijama i zahtjevnim izazovima s kojima nas život uporno preispituje? Tu nam pomaže mindfulness meditacija.

Kako bismo krenuli razumijevati i prakticirati mindfulness/pomnost možemo se poslužiti ovom definicijom: mindfulness/pomnost je svijest o sadašnjem iskustvu s prihvaćanjem.

  • Svijest. Ako prepoznajemo nešto u sadašnjem trenutku, percipiramo nešto, onda smo svjesni, budni.
  • Sadašnje iskustvo. Možemo osjećati tjelesnu senzaciju, možemo čuti, vidjeti, okusiti, njušiti i misliti.
  • Prihvatiti znači ne opirati se. Ne suditi. Nježno dopustiti.

Što se događa ako njegujemo takvo jedno stanje uma? Mindfulness/pomnost je, kao i svako stanje uma, prije svega neposredno iskustvo koje se, baš kao i svako drugo, teško može precizno objasniti riječima. Ako pokušamo nekome objasniti kakvo je iskustvo jesti jabuku, vrlo brzo nailazimo na poteškoće. Riječi su, dakako, korisne ali s njima ne možemo zamijeniti stvarnost. Meditacija pomnosti vodi nas upravo u samu životnu stvarnost na koju riječi tek ukazuju. Primjerice, u životu stabla odvija se stvarnost koju riječ ‘stablo’ ne obuhvaća. Stablo se ustvari rapidno mijenja, iz trenutka u trenutak. Takva je naša stvarnost, takve su sve pojavnosti u njoj, takvo je i naše biće.

Meditacija pomnosti budi nas u toj istini, u istini mjenjajuće stvarnosti, te nam stoga služi da upoznamo naš unutarnji svijet u kojem neposredno svjedočimo i učimo kako se nositi s uvijek mijenjajućim senzacijama, mislima i emocijama, na način koji nas vodi smislenom i radosnom životu.

Nakon konkretnih uputa i uvodne riječi o tim dvjema po svemu izuzetnim i komplementarnim meditacijskim praksama, slijedit će niz meditacija koje će se izmjenjivati s pitanjima/odgovorima.

Cijena: Ako želite možete donirati učitelju, no nipošto ne morate. Učenje je posve besplatno.

O zajedničkim meditacijama srijedom u Apolonu:

srijedom (od 20.00 – 22.00 h) za sve one koji su prošli uvodnu radionicu ili imaju uspostavljenju meditacijsku praksu.  Nakon što jednom prisustvujete vikend radionici, moguće je dolazati na redovne, besplatne, tjedne, vođene mindfulness meditacije učitelja Mislava Brečića.

Vikend radionica je obavezan preduvjet za prisustvovanje zajedničkim vođenim meditacijama srijedom. 

Ako ste proteklih mjeseci već prisustvovali ovoj besplatnoj radionici i želite je ponoviti, dapače, dobro ste došli (i molimo obaveznu predbilježbu)!

O voditelju:

MISLAV BREČIĆ (1970.), kazališni i radiodramski redatelj, diplomirao na Kazališnoj Akademiji u Utrechtu, Nizozemska. Od 2001. godine zaposlen kao radijski redatelj na HRT-u. Meditacijom se susreće 1996. no duboki interes na teorijskoj i praktičnoj razini započinje 2003. Od tada biva na mnogim povlačenjima Vipassana i Zen istočnjačkih i zapadnih majstora, slijedeći upute usredotočene na razvoj pomnosti i dobrohotne ljubavi (Mindfulness i Metta meditacija). Ima strast predati informaciju, upravo onu za koju drži da mu je samom pomogla na putu kroz život. Njegov učitelj, malezijski budistički redovnik i poznati Vipassana majstor Bhante Sujiva, autorizirao ga je da podučava.

PREDBILJEŽI ME