Iznutra prema van-priroda života

Kada god nam je teško, kada smo nesigurni, kada se bojimo ili smo u stresu, to je uvijek znak da život doživljavamo kao nešto što se događa “izvana prema unutra”. Drugim riječima, čini nam se da nešto izvana kreira ili utječe na naše stanje, naše zadovoljstvo ili nezadovoljstvo… bila to neka druga osoba, situacija, okolnosti, prošlost ili budućnost, i sl. Čini nam se da je izvor našeg života, stanja ili osjećaja izvan nas samih.

Koliko puta smo izgovorili “on me je povrijedio”, “ona me je zeznula”, “dijete me naljutilo”, “u stresu sam jer imam puno posla” ili “osjećat ću se sigurno kad budem imala više novca”. To su sve uobičajeni primjeri kako stavljamo svoju moć u nešto izvan nas. Uzmite trenutak vremena i pogledajte sami – kako se osjećate kada izgovorite neku takvu rečenicu? Nemoćno ili moćno?

Ako ste to napravili, vidjet ćete da se u  trenucima kada tako doživljavamo život osjećamo nemoćno, a zbog te nemoći možda i ljutito, jadno ili beznadežno. Od sebe smo napravili nemoćne žrtve nečeg vanjskog. S obzirom da mi zaista nismo žrtve, mi tada živimo u laži i upravo zato se tako loše osjećamo. Naši osjećaji su odličan kompas koji nam stalno pokazuje jesmo li u datom trenutku usklađeni s istinom života ili ne.

Međutim, kao što nokat raste iznutra prema van i kao što biljke rastu iznutra prema van, tako i vi živite iznutra prema van. Sve što doživljavate kreirano je iznutra, u vama, kroz osnovne elemente kreacije, a to su Um, Svijest i Misao. Sve što vidite, čujete i osjećate, dolazi iznutra. Izvor svega što doživaljvate je unutar vas.

Čim uvidimo tu istinu, da je izvor u nama, osjećaj se mijenja i mi se osjećamo bolje već u istom trenutku, bez da išta drugo činimo – samim tim što u tom trenutku živimo u istini. Što dublje i jasnije vidimo kako je svaki naš trenutak kreiran “iznutra prema van”, tako sve više osjećamo Sebe, svoju unutarnju moć i snagu, i svoju prirodnu radost i pozitivnost.

To ne znači da trebamo podržavati ili dopustiti neke stvari u svojoj okolini, ili se zauvijek zadovoljiti nekom lošom situacijom. To samo znači da možemo izabrati biti u istini, u znanju da sve što osjećamo i radimo dolazi iz nas i da nismo žrtve. Pod uvjetom da ne dodamo misli okrivljavanja sebe jer stvari nisu bolje, mi se ovdje, u istini, osjećamo dobro, bez obzira na situaciju i na to što drugi oko nas rade.

Iz tog “mjesta istine”, mi lakše i s više vjere i hrabrosti, radosti i nade, možemo kreirati bolji život za sebe i sve oko sebe. Jer tu, u nama, u mjestu istine, dostupne su nam sve naše vidljive i nevidljive neograničene sposobnosti stvaranja.

S ljubavlju
Romana

Autorica teksta Romana Đekić,

Novi seminar Romane ISKRENOST I POSTAVLJANJE ZDRAVIH GRANICA je 07.04.2018. Čekamo vas !

Mob: +385 (0) 91 760 8902
E-mail: romana.dekic@hi.t-com.hr
Web: www.romanadekic.com
FB: https://www.facebook.com/romanadekic1