//
sada čitate...
Alergije, BESPLATNA DOGAĐANJA, DOGAĐANJA, OBAVIJESTI, Prehrana, SAVJETOVANJA, ZDRAVA PREHRANA, Zdrava prehrana, ZDRAVLJE

Besplatno predavanje srijedom, INTOLERANCIJA NA HRANU, 12.03.

Mnogo ljudi pati od intolerancije na hranu i neke prehrambene proizvode ne podnose

intolerancija-na-hranuToga često nisu ni svjesni. Intolerancija se može očitovati simptomima vezanim za probavni sustav (bol u trbuhu i grčevi, proljev, zatvor i nadutost), a mogu se javiti glavobolja, kožni osip i ekcem. I sve to zbog toga što ne mogu potpuno probaviti hranu, jer nemaju dovoljnu količinu određenih enzima.

U mnogim se slučajevima intolerancija na hranu miješa s alergijom na hranu. Intolerancija je uzrokovana povišenom razinom histamina u hrani, zbog čega konzumiranje određene hrane i pića, kao što su riba, vino, sirevi, pivo, pizza, te mnogih drugih namirnica, predstavlja neugodno iskustvo. Jedina mogućnost za ljude koji pate od intolerancije na određene vrste hrane sve dosad bilo je da izbjegavaju namirnice koje sadrže histamin.

Manifestacije intolerancije na hranu su često teško uočljive. Sve više ljudi pati od pretjerane osjetljivosti na hranu. Ako se prepoznajete u sljedećim simptomima kao što su: akne, nespecifičan svrbež, razni osipi, dermatitisi, ekcemi, psorijaza, sinusitis, astma, kronični kašalj, rinitis, grčevi u trbuhu, nadutost, proljev, zatvor, sindrom iritabilnog crijeva, migrena, glavobolja, depresija, umor, nesanica, hiperaktivnost kod djece, artritis, debljina, edemi, celulit…. svakako bi trebali isprobati TEST INTOLERANCIJE NA HRANU.

Razlika između intolerancije na hranu i alergije na hranu

Važno je prepoznati razlike između intolerancije na hranu i alergije na hranu. Ne-alergijska intolerancija na hranu posredovana histaminom najvećim je djelom posljedica neadekvatne razgradnje histamina u crijevima.

Intolerancija na hranu odgovor je probavnog sustava na nemogućnost probave pojedinih sastojaka iz hrane i ne uključuje imunološki odgovor našeg tijela. S druge strane, alergija na hranu posljedica je neuobičajenog odgovora imunološkog sustava.

Reakcija na histamin iz hrane nije alergija na hranu, premda simptomi mogu biti isti kao da se radi o alergiji. Nadalje, težina simptoma ovisi o količini histamina koju smo unijeli hranom u tijelo. Biogeni amin, histamin, je sastojak koji često nalazimo u namirnicama koje nastaju uz proces vrenja ili fermentacije (vino, pivo, zreli sirevi, ukiseljeno povrće) i u prerađenoj (procesiranoj) mesnoj hrani (salame, šunka, slanina, kobasice). Nastaje dekarboksilacijom iz aminokiseline histidin. Enzim diamin oksidaza (DAO) u probavnom sustavu razgrađuje histamin.Histamin može oponašati simptome koji su posljedica imunološki posredovanih alergija na hranu.

Osobe koje pate od intolerancije na hranu mogu imati jedan ili više simptoma, a oni se mogu značajno razlikovati po težini i učestalosti.

Dakle, kod gojaznih osoba koje ne reagiraju na uobičajene tretmane mršavljenja, smanjenje tjelesne težine je postignuto eliminacijom iz prehrane one namirnice na koju je utvrđena visoka intolerancija.

Test intolerancije na hranu vršimo po dogovoru termina u Zagrebu i Rijeci

 Vrijeme besplatnog predavanja: srijeda, 12.03.2014. od 18.00 -19.30 sati

Mjesto: Apolon centar, Zagreb, Derenčinova 1 (4. kat)

Sudjelovanje: besplatno, uz donaciju prema vašim željama i mogućnostima, za rad i odvijanje programa udruge Apolon, koja se prima od srca sa zahvalnošću🙂

PREDBILJEŽBE 

(molimo vas da obavezno najavite vaš dolazak i predbilježite se, zbog ograničenog broja mjesta u dvorani)

About apoloncentar

Mislimo na Vas :)

Rasprava

Komentari su zatvoreni.

Pratite nas na Facebooku

Upišite vašu email adresu i primajte newsletter, članke, novosti i obavijesti Apolon centra

Pridruži se 1.249 drugih sljedbenika

POKLON BON

KATEGORIJE

Statistika

  • 965,523 pregleda
%d bloggers like this: