ZVUKOTERAPIJA: besplatno predavanje srijedom, 12.02.

Srdačno vas pozivamo na još jedno besplatno predavanje srijedom u Apolonu od 18:00 sati, na novu temu: ZVUKOTERAPIJA

SVE ŠTO JE ŽIVO VIBRIRA I SVAKA VIBRACIJA JE ZVUK

cymatics colouredU hrvatskim se medijima u zadnje vrijeme sve više govori o utjecaju vibracija zvuka na ljudsko zdravlje. Pioniri zvukoterapije nastoje znanje o iscjeliteljskoj moći zvuka proširiti među populacijom svih generacija, prvenstveno zbog izvanrednog utjecaja na ljudsko zdravlje i ostalih dobrobiti koje nam ona daje..

Iscjeljivanje zvukom je dokazano učinkovita metoda koja koristi vibraciju zvuka za uklanjanje posljedica stresa ,za relaksaciju i poboljšanje zdravlja te podizanje razine svijesti. Tijelo se sastoji 60-70 % od vode ,zahvaljujući kojoj valovi zvuka prodiru duboko u tkivo ,donoseći sklad i duboko opuštanje u svaku stanicu.

Zvukoterapija djeluje na sljedeće načine:

1. balansira lijevu i desnu moždanu polutku

Lijeva moždana polutka zadužena je između ostalog za logičko razmišljanje, analizu i pisanje, dok je desna moždana polutka zadužena za kreativnost,umjetnost i intuiciju . Jedna od tih dviju strana je često manje ili više ispoljena, a zvukoterapijom postupno dovodimo u sklad obje moždane polutke. Kada su one u balansu spontano se dešava proces regeneracije.

2. djeluje na autoimuni i endokrini sustav

Znanstveno je dokazano da ako je neki organ u tijelu bolestan, djelovanjem zvuka će njegova vibracija biti podignuta na nivo njegove izvorne zdrave vibracije.( „zakon rezonancije“).

3. aktivira Alfa i Theta valove

Za vrijeme zvukoterapije u mozgu se aktiviraju Alfa te još dublji Theta(4-7Hz) valovi koji nas dovode u stanje duboke relaksacije i pomažu kod raznih disbalansa. Moždani valovi se usporavaju, obje moždane polutke se uravnotežuju te počinje proces samoiscjeljenja.

tibetan bowls 1Mnoge stare civilizacije koristile su moć zvuka u svrhu poboljšanja zdravlja. U današnje vrijeme ima sve više znanstvenih i kliničkih dokaza koji ukazuju na pozitivno djelovanje vibracije zvuka u radu sa osobama svih dobnih uzrasta.

Zvukoterapijski instrumenti:

U integrativnoj Zvukoterapiji koristimo se sa tradicionalnim i savremenim instrumentima, te radimo sa vlastitim glasom.

Tradicionalnih instrumenti su: tibetanske zdjele, kristalne zdjele, gong, indijanski bubanji te razne šuškalice. Od savremenih instrumenata koriste se kristalne zdjele i ugođene glazbene viljuške različitih vrsta.

Tibetanske zdjele:

tibetan bowl 11Napravljene su od sedam vrsta metala koji korespondiraju sa sedam planeta Sunčevog sustava (zlato,srebro kositar,bakar,željezo,živa,olovo). Njihova starost varira te kod njih vrijedi pravilo : „što starije to bolje“. Ručno su kovane u posebnim uvjetima proizvodnje. Imaju vrlo ugodnu i bogatu mješavinu zvuka, te osim osnovnog tona imaju i specifične akustičke karakteristike ,tj. proizvode veliki broj alikvotnih tonova. Jednim udarcem palice možemo proizvesti zvuk koji može trajati i do nekoliko minuta. Različite veličine zdjela imaju i različite funkcije, a harmonijski skladno ugođen set zdjela idealan je za zvukoterapiju.

U praksi radimo sa vlastitim glasom koji je kao najstariji i najefikasniji instrument ujedno i besplatan  :).

Crystal Singing Bowls Rainbow ColorsPredavanje o zvukoterapiji sadrži:

– upoznavanje sa djelovanjem zvukoterapije i njenim utjecajem na zdravlje

– osvrt na povijest instrumenata/alata koje zvukoterapija koristi, njihovih kvaliteta i vrsta

– opis djelovanja zvukoterapije

– zvučnu kupku uz vođenu relaksaciju (Alfa stanje moždanih valova)

– punjenje zvukom uz vođenu meditaciju i sviranje određenih intervala prema njihovoj funkciji (Theta stanje moždanih valova)

– uzemljenje i čišćenje

Svatko će imati priliku probati na sebi djelovanje tibetanskih zdjela te prema želji dobiti upute kako raditi sa zdjelom,kako ju nabaviti i odabrati…

O voditeljici:

zvukoterapija 7

Ivana Novačić je akademski muzičar/ solo-pjevačica i prof. glazbene kulture. Diplomirani je zvukoterapeut D.ST. Educirala se na Institutu za Zvukoterapiju u Engleskoj (koji ima status komplementarne medicinske udruge). Utemeljiteljica je udruge ljubitelja zvuka “Phonos”. Praktičar je Theta healinga i Reikija. Učitelj je Majstorske joge u čijem sistemu je inicirana u Znanje o Svetom Zvuku. Organizira radionice zvukoterapije, individualne i grupne zvučne kupke. Vrši edukaciju rada sa tibetanskim zdjelama i sa vlastitim glasom u terapeutske svrhe. Radi sa etno-instrumentima koji se ne uče na Muzičkoj akademiji: tibetanskim zdjelama različitih veličina, egzotičnim zvonima, tingshom, feng-shui gongom, indijanskim bubnjem, raznim šuškalicama i glasom. Od suvremenih instrumenata/alata koristi kristalne zdjele te harmonijake i Otto glazbene viljuške. 

Aktivna je kao pjevačica i kao izvođač na etno-performansima. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskog udruženja orkestralnih i komornih umjetnika.

Kontakti Ivane Novačić: mob: 091 9713156, tel: 3750540, mail: ivananovacic11@gmail.com

Vrijeme održavanja predavanja: srijeda, 12.02.2014. od 18:00 -19:15

Mjesto održavanja: Apolon centar, Zagreb, Derenčinova 1 (4.kat)

Ulazak besplatan (uz obaveznu raniju najavu i predbilježbu zbog ograničenosti mjesta) a donacija prema vašim željama i mogućnostima,za rad centra i odvijanje programa, se prima od srca sa zahvalnošću.

PREDBILJEŽI ME