PERCEPTIVNO TIJELO: radionica Somatskog pokreta i ekspresije,15. i 16.06.

Korana DaićRadionica se temelji na praksama izvedenim iz VMI prakse (Voice Movement Integration Practice) koja kombinira i povezuje ples, pokret, dah, glas, improvizaciju pokretom i tehnike fizičkog reprogramiranja.

Namjera programa ove radionice je integracija i autentizacija izraza individualnosti. Stimulacijom i reorganizacijom fizičko-emotivno-perceptivne svijesnosti našeg tijela, vraćamo osjećaj ravnoteže, vitalnosti i blagostanja.

Radionica je namjenjena pedagozima, izvedbenim umjetnicima, plesačima, glumcima, pjevačima, terapeutima koji su tjelesno orijentirani te svima onima koje interesira proces osvještavanja, integracije i utjelovljenja.

Otvorena je za sve ljude na različitim razinama iskustva.

Metode koje ćemo koristiti na radionici:

– somatski pokret

– aktivni dah

– bodywork tehnike

– plesno-vokalna improvizacija

Somatski pokret je proces buđenja svijesti kroz tjelesnu percepciju – dodirom, dahom i vođenim pokretom.

Aktivni dah (Active breath) je serija vođenih sekvenci pokreta koji integriraju disanje cijelog tijela i zvuka izravno sa fizičkom svijesti i pokretom. Od stajanja i prirodnog disanja evoluiramo u pokret tijela, potpuno svjesni našeg daha, naše ravnoteže, od kuda se naš pokret inicira i kako se naše tijelo potpuno povezuje. Glas putuje našim dahom i budi cijelo tijelo. Cirkulacija energičnog daha kroz tijelo vitalizira naš pokret i pojačava tjelesni potencijal za potpuno i aktivno pokretanje tijela.

Bodywork i iskustvena anatomija bit će nam vodiči u osvještavanju različitih tjelesnih sustava i njihov utjecaj na kvalitetu pokreta te podršku koju nam ti sustavi pružaju u pronalaženju posturalne ravnoteže, funkcionalnog i izražajnog pokreta.

Iz duboke povezanosti iznutra krećemo prema van u prostor potpuno budni. Igrom kroz plesno-vokalnu improvizaciju integriramo nove spoznaje i dovodimo naše individualne procese u interakciju s prostorom i drugima u prostoru.

O voditeljici:

Korana Daić plesKorana Daić rođena je 1976. godine u Zagrebu. Prvi kontakt sa plesom ostvarila je kroz plesne radionice Mile Rackov (1985.) u Zagrebu iz kojih je kasnije nastao plesni ansambl SEK-a, čiji je aktivni član bila do 1998. godine. Svoju edukaciju nastavlja prateći domaće i internacionalne plesne i kazališne radionice te programe plesne improvizacije. Iskustvo stiče kao izvođač i kreator/kokreator u različitim projektima vezanim za pokret, ples, ulični teatar i lutkarstvo. Posljednju dekadu živi u Amsterdamu gdje organizira radionice somatskog pokreta za djecu i odrasle te radi kao gost predavač na Institutu za holističku terapiju i pedagogiju u Utrechtu (www.zoninstituut.nl).Kokreator je lutkarskog teatra za djecu “Theater Circastique” (www.imagineworks.nl)  Korana trenutno završava posljednju godinu VMI treninga (Vocal Dance and Voice Movement Integration Somatic Practice as registered somatic movement therapist/educator), s Patriciom Bardi u Amsterdamu (www.patriciabardi.com).

Radionica se sastoji od tri dijela koji se mogu pratiti odvojeno ili kao jedna cijelina koja se upotpunjava.

1. radionica: subota, 15.06.2013. od 11:15 – 14:15

  • Fokus ce nam biti osvještavanje tijela kroz dodir i vođeni pokret
  • Aktivni dah
  • “Hands-on bodywork” rad u partnerima,osvjestavanje kroz dodir
  • Istražit ćemo sile koje nam omogucuju stajanje i kretanje, sila teže i sila prostora
  • Završit ćemo sa ekspresijom ,plesnom improvizacijom

2. radionica: nedjelja, 16.06.2013. od 10:00 – 13:00

Fokusirat cemo se na to kako pokret sekvencira i na razvojne pokrete koji su temeljni obrazac našega načina kretanja

3. radionica: nedjelja, 16.06.2013. od 15:00 – 18:00

  • Fokusirat cemo se na istrazivanje razlicitih kvaliteta pokreta koje proizilaze iz svjesti o različitim tjelesnim sustavima
  • Kroz ovaj proces mozemo otvoriti  spektar naseg tjelesnog izraza koji nam moze dalje poslužiti kao paleta u improvizaciji i kompoziciji.

Cijena  jedne radionice: 180 kn

Cijena dvije radionice:   300 kn

Cijena tri radionice:        400 kn

Mjesto održavanja: Apolon centar, Derenčinova 1( IV.kat)

Napomena: Obzirom da ćemo raditi sa tijelom ponesite udobnu odjeću za kretanje.

Prijave su obavezne na: apolon.studio@gmail.com, jer je broj polaznika ograničen.

Molimo ispunite prijavnicu i vratite nam na e-mail

PRIJAVNICA ZA PREDBILJEŽBU

 dojam sudionice radionice “Perceptivno tijelo”,gđe. Mile Vujnović:

OD SHIVE DO MICHAELA JACKSONA:

PLESOM DO SEBE

 

Kretnja je rukopis života, specifičan izraz individualnosti. Po načinu kretanja razlikuju se vrste života. Neki oblici samo rastu, drugi lete, gmižu, pužu, trče, poskakuju, hodaju, šuljaju se, plivaju, plove, neki šute i ne miču se, a ipak se kreću na najtišoj atomskoj razini.  Sve se kreće kroz vrijeme i prostor ili barem kroz jedno od toga.

 

JESTE LI IKADA RAZMIŠLJALI O SMISLU KRETANJA?

 

Ples je igra, a igra je ples. U drevnom indijskoj tradiciji bog Šiva prikakazan je u neprekidnom plesu. Taj ples simbolizira neprestanu igru samog univerzuma. Igra je to energije koja se preobražava u bezbrojne oblike i obrasce, pretače se iz jednog u drugi i traje, traje…stvarajući svijet.

 

JESTE LI IKADA RAZMIŠLJALI O SMISLU SVOGA KRETANJA?

 “…kad je vidim na sokaku poznajem je po koraku…”  Većina nas sjetit će se ove, i ne samo ove nego i mnogih drugih pjesama, stihova koji hvataju onaj individualni momenat,  taj ‘samo njoj’ specifičan korak,  pokret ruke, treptaj oka, koji se pretače u klupko naših emocija i misli. Pokret  pokreće emocije, pokreće odnose među ljudima. Želite li osvijestiti kako vi to činite? Što svojom kretnjom govorite ljudima?

 

ZARONITE U SVOJ POKRET, ZARONITE U UŽITAK SLOBODE

 

SOMATSKI POKRET podrazumijeva buđenje svijesti kroz tjelesnu percepciju- dodirom, dahom i vođenim pokretom.

Temeljeno na znanju i ulozi kretnje čovjekova tijela, kreirana je i radionica SOMATSKI POKRET Patricie Bardi, koja otprilike objašnjava:

Ne samo da nam tijelo služi za hodanje, trčanje, penjanje i hvatanje predmeta, već nam donosi osjećaj užitka kada pustimo da ono vodi nas kroz skok, mali pokret ruke, kroz zvuk glasa, kroz malu sekvencu našeg plesa. Djeca u tome spontano uživaju. Kako odrastamo ponekad zaboravljamo tu igru. Na radionici učimo puštati impulse tijela da nas vode kroz prostor, u interakciju s drugim ljudima, da nas ostavljaju u tihom mirovanju ili nas odvode u dinamične pokrete, prisjećamo se kako prizvati zadovoljstvo, osloboditi se stresa, kako se opustiti te prizvati onaj dobar osjećaj slobode i mira. Na radionici kroz minimum uputa i maksimum improvizacije osvještavamo i razvijamo svoj osobni fizički izraz.

KAKO ZARANJATI I IZRANJATI:POKRET TIJELA, POKRET DAHA,  POKRET GLASA

Instrumenti kretanja, penetracije u svoj i tuđi prostor su TIJELO, DAH I GLAS.  Ti se instrumenti vježbaju na dva osnovna načina – izmjenom osnovnih  principa kretanja – intuitivnog i naučenog.

INTUITIVNI princip je IMPROVIZACIJA – spontana, vođena unutrašnjim impulsom, kreirana ad hoc, vođena nesvjesnim, emocijama.

NAUČENI princip temelji se na znanjima iz plesnih tehnika, tehnikama disanja, manipuliranja čovjekovim glasom.

 

ŠTO VAM RADIONICA PRUŽA?

Želite li razvezati unutrašnje fizičke pa i psihičke čvorove, postati slobodni puštajući tokove energije da vama nesputano i kreativno plove, želite li postati Šiva svog osobnog univerzuma, pomoći će vam radionica SOMATSKOG POKRETA , škola spontanog oslobađajućeg pokreta koja  je  ples, igra, preplet bezbrojnih načina slobodnog tjelesnog samoizraza.

 

U trenucima kad plešem dotiče me nešto sveto. U tim momentima osjećam da mi duša uzlazi visoko stapajući se u jedno sa svime. Postajem zvijezde i mjesec, postajem ljubavnik i ljubljeni, postajem pobjednik i pobijeđeni, gospodar i rob, pjevač i pjesma. Postajem spoznavatelj i spoznato… plešem, plešem…bivajući vječni ples kreacije. Kreator i kreacija stapaju se u cjelinu radosti. Plešem, plešem, plešem, postoji samo – ples. (Michael Jackson)


 

 

 

 

Objavio Apoloncentar Zagreb

Holistic Centre - Family & Eco Friendly Lifestyle Club

%d blogeri kao ovaj: