Ženski menstruacijski ciklus i usklađenost s Mjesecom

Menstruacijski ciklus – Shiatsu pristup

MENSTRUACIJSKI CIKLUS & USKLAĐENOST S MAKROKOZMIČKIM CIKLUSIMAanja-grubisa_nCiklička priroda menstruacijskog ciklusa povezuje se s drugim cikličkim zbivanjima u prirodi kao što su plima i oseka, Mjesečeve mjene, smjena godišnjih doba.

Jeste li se ikad zapitali o povezanosti između vašeg 28.-dnevnog tjelesnog ciklusa i Mjeseca? U doba prije električne energije žensko je tijelo bilo pod utjecajem Mjesečeve svjetlosti. Baš kao što svjetlost Sunca i Mjeseca utječu na biljke i životinje, naši su hormoni bili potaknuti razinama mjesečeve svjetlosti. Danas, umjetni su izvori svjetlosti svuda oko nas, danju i noću, pa naši ciklusi više nisu usklađeni s Mjesecom. (Women’s Health Information, http://www.fwhc.org/health/moon.htm#time )

Sama riječ menstruacija dolazi od latinske riječi menstruatio, koja pak ima svoj korijen u latinskoj riječi mensis, odnosno grčkoj men, što znači Mjesec.

Iako smo današnjim načinom života odvojeni od ritmova prirode, dokazano je da poticaji iz okoliša kao što su svjetlost, Mjesec, te plima i oseka imaju bitnu ulogu u reguliranju ženskog menstruacijskog ciklusa i plodnosti. Postoji zakonitost u učestalosti broja začeća (dakle ovulacije) u vrijeme punog Mjeseca, dok za vrijeme mladog Mjeseca ovulacija i broj začeća padaju, a kod velikog broja žena počinje menstruacijsko krvarenje. Mjesec upravlja protokom tekućina (kako plimom i osekom mora, tako i tjelesnim tekućinama) te utječe na nesvjesni um i snove. Kad žene žive zajedno u prirodnom okruženju, njihove se ovulacije usklade i javljaju najćešće u vrijeme punog Mjeseca, dok se menstruacija odvija tijekom tamne Mjesečeve faze.

Kao što je opisano u 1. dijelu (str. 7), faze našeg kreativnog psihološko-emocionalnog ciklusa također se mogu usporediti s Mjesečevim mijenama, odnosno prirodnim tokovima energije u prirodi kroz godišnja doba.

Sam početak ciklusa, prvi dani menstruacije, simbolički se podudaraju s tamnom fazom Mjeseca. Žena u to vrijema prirodno osjeća kratkotrajan pad energije i potrebno joj je više mirovanja i odmora.
Odmah zatim, u prvoj polovici ciklusa slijede dani poleta i nadahnuća, vrijeme “novih početaka”, pune smo energije i aktivne u vanjskom svijetu. Ta “plima” odgovara fazi postepenog rasta mladog Mjeseca prema punom Mjesecu, odnosno uzlaznoj energiji rasta u prirodi tijekom proljeća te punoj aktivnosti života tijekom ljeta.
Sam vrhunac kreativnosti, dani ovulacije mogu se usporediti s punim Mjesecom, odnosno razdobljem kasnog ljeta i plodnosti.
Nakon toga, kroz drugu polovicu ciklusa slijedi faza povlačenja u sebe, refleksivnosti i promišljanja. Mjesec počinje opadati, kao što se i energija u prirodi, u jesen povlači na unutra. To je vrijeme “oseke” kad sve što inače ne želimo vidjeti, postaje vidljivo – pojačan je dotok informacija s nesvjesnih razina.
Dani neposredno prije menstruacije kao i sam njezin početak, dani su tamnog Mjeseca, odnosno zime. Život u prirodi povlači se u korijenje, gdje se na dubinskoj razini odvija akumulacija energije i proces pripreme revitalizacije koja ponovno kreće s početkom novog ciklusa (godišnjih doba-Mjesečevog-menstruacijskog-životnog).
Zanimljivo je da su mnogi simptomi koji se inače povezuju s PMS-om (povučenost, depresivnost, umor, povećanje tjelesne težine, povećana potreba za ugljikohidratima-želja za slatkim, razdražljivost i sl.) istovjetni onima koji se pojavljuju kod tzv. sezonske potištenosti (seasonal affected disorder). Taj se oblik depresije, a prema nekim saznanjima i simptomi PMS-a, učestalije javljaju u jesen kad dani postaju kraći pa smo zbog povlačenja u domove i zatvorene prostore manje izloženi prirodnom svjetlu (smatra se da je svjetlo hranjiva tvar za tijelo jer preko mrežnice oka izravno djeluje na mozak i cijeli neuroendokrini sustav).
Ovo je još jedan od pokazatelja urođene mudrosti ženskog ciklusa i njegove usklađenosti s prirodnim ritmovima.

Slijed opisanih cikličkih promjena u tijelu “preveden” na shiatsu jezik i sustav 5 transformacija energije izgleda ovako:
Razdoblje ciklusa:                                                 Dominantna energija :
Početak ciklusa, prvi dani menstruacije                  VODA
1. polovica ciklusa, nakon menstruacije                  DRVO
1. polovica ciklusa, pred ovulaciju                            VATRA
Dani ovulacije                                                                ZEMLJA
2. polovica ciklusa, nakon ovulacije                          METAL
Kraj ciklusa neposredno pred menstruaciju           VODA

U smislu yina i yanga se faze menstruacijskog ciklusa, s obzirom na količinu energije i aktivnost žene, mogu promatrati kao:
1. faza – folikularna, aktivnija, svjetlija, dinamičnija, svijetla strana Mjeseca = više YANG
2. faza – luteinska, pasivnija, sjenovita, mirnija, tamna strana Mjeseca = više YIN

Međutim, prirodu ženskog ciklusa obzirom na yin i yang načela možemo promatrati i drugačije. Sa stanovišta smjera kretanja energije, dvije polovice ciklusa s njihova dva suprotna pola ovulacijom i menstruacijom, možemo opisati i ovako:

1.POLOVICA CIKLUSA – aktivnost žene usmjerena prema vanjskom svijetu  YIN faza OVULACIJA; vrhunac YIN faze koja prelazi u svoju suprotnost: otpuštanje jajašca kao transformacija = raspršivanje = otvaranje = kretanje na van

2.POLOVICA CIKLUSA – aktivnost žene više okrenuta svijetu unutarnjeg, intuitivnog; YANG faza, MENSTRUACIJA; vrhunac YANG faze povlačenja u sebe, kontrakcija koja dolazi do maksimuma i prelazi u suprotnost: tkivo sluznice maternice se ljušti, započinje novi ciklus.

Ovakvo povezivanje faze ciklusa s općim stanjem žene, kao i utjecaj tj. značajke svake vrste energije opisane na str. 13-15, mogu biti dodatna podrška shiatsu praktičaru u promišljanju cjelovite slike klijentice i stvaranju trenutne energetske procjene. (vidi prilog – praktični dio završnog rada).

Svaka žena, iz mjeseca u mjesec, iz ciklusa u ciklus, ima priliku upoznati sebe družeći se sa svojim ciklusom i promatrajući tjelesne promjene i količinu energije s kojom raspolaže tijekom različitih faza ciklusa. Naučiti razumijeti različitost osjećaja, misli, raspoloženja i potreba za kreativnim izražavanjem koje se pojavljuju tijekom ciklusa. Svaka faza, pa tako i sama menstruacija, ima svoje značajke, svoju ljepotu i potencijal i važno ih je sve poštivati i prigrliti kao dio svoje prirode. Prihvatiti puninu različitosti koje nam naša priroda nudi znači integrirati sva svoja iskustva u cjelinu, ucijeliti. To je poseban izazov, ali i prilika za današnje žene, njihove partnere, obitelji i okolinu: ne odupirati se prirodnom redu stvari, nego naučiti teći s tokom i vratiti se poštivanju prirodnih ritmova, njihove ljepote i veličine kojih smo svi dio.

Autorica: Anja Grubiša, shiatsu praktičarka
web: http://www.shiatsu-iris.com
(Centar IRIS iliti  IRIS-riječki centar za promicanje shiatsua, prirodne prehrane i cjelovitog življenja)

Tekst je izvadak iz: PRIRODNI RITMOVI U TIJELU ŽENE, Anja Grubiša – završni rad – SHIATSU ŠKOLA HRVATSKA, 2008., izvadak str. 19 & 20:
Naslov: ŽENSKI MENSTRUACIJSKI CIKLUS & USKLAĐENOST S MAKROKOZMIČKIM CIKLUSIMA

Uz dozvolu autorice, preneseno sa:http://studio-martina-natura.hr/2013/02/03/menstruacijski-ciklus-shiatsu-pristup/Studio Martina & Natura

Ukoliko Vam je ovo interesantno, ovdje je i link na osobni blog autorice ovog teksta, Anje Grubiše, s tekstovima koji prate teme menstrualnog ciklusa, ritmične ženske prirode i podrške ženskoj energiji općenito: http://koliba-za-zene.weebly.com/1/archives/05-2012/1.html