Smijeh kao lijek

SATOVI SMIJEHA

Počeli smo sa novom sezonom 2012./2013.!

Relaksacija smijehom – joga smijeha  novi je holistički sustav vježbanja, koji se sastoji se od laganog istezanja, vježbi disanja, vježbi smijeha, meditacije smijeha i relaksacije. U ovoj terapijskoj disciplini koja smanjuje stres, podiže raspoloženje i revitalizira tijelo i duh važni su  spontanost i kontakt očima za stvaranje prijateljske opuštene atmosfere. Smijeh se ne izaziva pričanjem viceva ili drugim vrstama humora već „izvire iz tijela poput fontane“ tijekom  jedne dinamične, razdragane igre u kojoj svi prisutni postaju „kao mala djeca“ dok slijede uputstva voditelja i vlastitu kreativnost. Ovim se vježbama osim odličnog raspoloženja i prepuštanja sadašnjem trenutku postiže i značajan aerobični efekat.

Sat relaksacije smijehom obično počinje sa 20 do 30 minuta pokreta i smijeha. Zatim se prelazi na meditaciju smijeha kada se mirno sjedi u krugu otvorenih očiju i rade vježbe disanja, vježbe prizemljenja (grounding) i zvučne vježbe.  Za vrijeme meditacije često dođe do spontanog smijanja kod pojedinaca koji onda zaraze cijelu grupu i ne rijetko se „ozbiljni ljudi“ valjaju po podu i nekontrolirano smiju držeći se rukama za trbuh. Sat završava dubokom relaksacijom poznatom kao joga nidra koja potpuno opušta um i mišiće i djeluje kao melem za dušu i tijelo.

Dok se novi trendovi vježbanja često rađaju i još brže umiru, joga smijeha se od svog ne tako davnog začetka brzo proširila na svih šest kontinenata i iz dana u dan raste, razvija se i usavršava.  Danas se joga smijeha redovno vježba u više od šest tisuća „Klubova smijeha“ (Laughter Yoga Clubs) diljem svijeta kao i u školama, staračkim domovima, društvenim klubovima, zatvorima, pučkim učilištima, crkvama, klinikama i bolnicama. Sa desetak minuta joge smijeha otvaraju se mnogi kongresi i seminari, poslovni ručkovi i večere a u njenom kraćem ili punom obliku naći ćete je i u wellness centrima, teretanama, studijima za pilates, hatha jogu i balet.  Najviše klubova smijeha ima u Indiji gdje je sve i počelo.

Dr. Madan Kataria, otac joge smijeha je vodio uspješnu privatnu liječničku praksu u Mumbaju kad je u martu 1995. pročitao članak o terapeutskom djelovanju smijeha na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka pod naslovom „Laughter – the Best Medicine“ (Smijeh je najbolji lijek) Članak ga se tako duboko dojmio da je  istog časa odlučio kako mora ne samo nešto o tome napisati za svoje pacijente već i osnovati „Klub smijeha“.  Oduševljen da svojim pacijentima i prijateljima, a možda i cijelom čovječanstvu može pomoći na ovako jednostavan način „lijekom“ koji je besplatan i bez negativnih nus pojava i vođen unutrašnjom spoznajom da je upravo otkrio svoju pravu životnu misiju, nestrpljivo je dočekao jutro. Uzbuđen i pun elana otišao je u park gdje se svakog jutra sastajao sa četrdesetak susjeda i s njima brzo hodao. Odmah im je predložio da osnuju klub smijeha jer „smijeh je najbolji lijek“!  Vrlo skroman odaziv ga nije pokolebao.  Samo četvero hrabrih su pristali da stanu u krug i glasno se smiju dok bi jedan od njih pričao viceve.  Grupa je iz dana u dan rasla i smijeh se širio parkom. Nažalost nakon dva tjedna ponestalo je dobrih viceva a „oni drugi“ su uvrijedili nekoliko članica koje su zaprijetile da će napustiti klub. “Dajte mi samo malo vremena i smislit ću kako ćemo se smijati bez razloga, bez šala i viceva”, insistirao je doktor, vjerujući da je to moguće. Revno je čitao sve što je mogao pronaći o pozitivnom utjecaju smijeha na zdravlje čovjeka i otkrio znanstvenike, klinike i institute u kojima se ozbiljno proučava smijeh i njegovo terapeutsko djelovanje.

Najznačajnije otkriće mu je bilo, da je znanstveno dokazano da tijelo ne pravi razliku između prirodnog i namještenog (umjetnog) smijeha, te na jednu i drugu vrstu smijeha odgovara identičnim pozitivnim fiziološkim i biokemijskim promjenama. Važno je samo smijati se, pa makar i prisilno, da bismo izazvali pozitivne reakcije kao što su lučenje hormona sreće serotonina koji podižu raspoloženje i endorfina koji smanjuju fizičku bol.

Po prirodi optimista i čovjek od akcije koji ne posustaje kada u duši osjeti da je na pravom putu, dr. Kataria se odmah bacio na posao. Oduvijek je volio ples i pokret a kao student medicine bio je i amater glumac i pohađao satove glume.  Sve mu je to pomoglo kod stvaranja vježbi smijeha koje su trebale zamijeniti šale i viceve. Od samog početka imao je punu podršku i pomoć svoje supruge Madhuri koja je bila učitelj hatha joge.  Vježbali su i eksperimentirali, spajali novo i staro, znanost, umjetnost i drevnu jogu, igrali se, istezali, disali, pljeskali i nadasve se smijali.

Tako se rodila joga smijeha – hasya yoga, nova joga za novo vrijeme u kojoj se skladno kombiniraju vježbe smijeha, lagano istezanje, pokret i igra s vježbama disanja i opuštanja posuđenim iz drevne joge.

„Smijeh kao vježba“ je novi koncept koji je zbog pozitivnih rezultata lako prihvaćen i brzo se širi svijetom.

Koristi od smijeha su mnogobrojne a evo nekoliko najznačajnijih:

– fizičke:

* smijeh povećava količinu kisika u organizmu, pa je tako ravan drugim aerobičnim vježbama
* jača imunološki sustav
* pomaže u eliminaciji bola
* pomaže kod sniženje krvnog pritiska
* relaksira napetost mišića
* masira unutrašnje organe doprinoseći njihovom boljem funkcioniranju

– mentalne/emocionalne:

* smijeh nas oslobađa stresa

* može ublažiti anksioznost i depresiju

* poboljšava raspoloženje

– socijalne: relaksacija smijehom doprinosi:

* oslobađanju osjećaja stidljivosti
* gubljenju straha od javnog nastupa,
* polaznici postaju kreativniji i spontaniji
* uživanje u društvenoj interakciji

Te novostečene snage i osobine se ne očituju samo za vrijeme grupnog vježbanja joge smijeha, već postaju dio svakodnevnog života pojedinaca čineći njihov život bogatijim i kvalitetnijim. Neke vježbe smijeha su specifično smišljene za uspostavljanje pozitivnih životnih stavova.

– duhovne: kad se smijemo na način koji promovira joga smijeha potpuno smo:

* prisutni u sadašnjem trenutku

* postajemo kao mala djeca

* ispunjeni smo radošću i lakoćom, a sve to u nama njeguje:

* unutrašnji mir i

* bezuvjetnu ljubav

Kod relaksacije smijehom angažirana je malo korištena desna, intuitivna, kreativna polutka mozga što daje predaha premorenoj lijevoj polutki. Lijeva polutka je izvor logičnog razmišljanja koje se danas koristi do iznemoglosti i stvara umno preopterečenje i stres – pošast modernog vremena. Joga smijeha tako balansira moždane hemisfere i doprinosi stvarnju psihofizičke harmonije koju smo izgubili kad smo počeli živjeti brzim modernim životom, otuđili se kao društvena bića, prestali se družiti i zaboravili se smijati. A smijeh je zapravo integralna komponenta ljudske sreće i ne može čovjek biti sretan, a da se ne smije.  Odsustvo smijeha je vrsta patologije povezana s disfunkcionalnim ponašanjem.

Pa kad vidimo koje su sve koristi od smijeha, nije ni čudo što je joga smijeha našla vjerne sljedbenike već u prvom klubu smijeha u jednom parku u Mumbaju i poput bujice se počela širiti  parkovima Indije. Vrlo brzo je prerasla u međunarodni pokret i tisuće klubova joge smijeha iznikli su diljem svijeta. Oni sada slave Međunarodni dan smijeha svake prve nedjelje u svibnju.   Doktor Kataria i svi koji se zajedno smiju u klubovima smijeha vjeruju da se smijehom i iskrenom, otvorenom društvenom interakcijom i pozitivnim životnim stavovima koji se razvijaju među članovima kluba i prenose na njihove porodice, kolege i okoliš može doprinijeti širenju mira u svijetu.  Zato je i geslo ovog globalnog pokreta: World Peace Through Laughter – Smijehom do mira u svijetu.

RADIONICE SMIJEHA U APOLONU  vodi Danijela Biondić- Vidaković

Iduća radionica: subota, 01.12. 2012. od 11:15 – 13:45 sati

Mjesto: Apolon centar, Derenčinova 1/4.kat

Sudjelovanje: 100 kn

PREDBILJEŽI ME

Vezano:

Jedna misao o “Smijeh kao lijek

  1. Povratni ping: Radionice smijeha - Alternativa Forum

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.