Agresivno ili ASERTIVNO, pitanje je sad ?

To je nešto što nas nije nitko učio.

Asertivno ponašanje nam omogućava kako ćemo se postaviti prema okolini na pozitivan način. Ono se razlikuje od agresivnog ponašanja, jer u agresivnom nema poštovanja, dok asertivnim ponašanjem poštujemo sebe, druge kao i raznolikosti među ljudima.

Izražavanje sebe na asertivan način se uči kao i svaka druga vještina – ponavljanjem. To se vježba na radionici.

Asertivnim ponašanjem cijenimo sebe i druge a time želimo na pravi način zauzeti se za sebe.

To znači biti svjestan svojih osjećaja i situacije, te da uvijek možemo odlučiti kako ćemo reagirati.

Istraživanja kažu da 55 % komunikacije otpada na tijelo stoga si na taj način već možemo puno pomoći. Samo promijenimo položaj tijela, ispravimo leđa, ramena i glavu dok govorimo. Važno je osvijestiti kako se osjećamo u tom trenutku kada se nešto traži od nas i postaviti granicu na ispravan način, te biti dosljedan u tome.

Kod postavljanja granice uvijek možemo objasniti ljudima zašto nešto ne možemo napraviti, trebamo znati reći istinu kako se zapravo osjećamo i što zaista mislimo.

To je nešto što nas nije nitko naučio.

Ovo je zaista dobra prilika da usvojimo novu vještinu kojom čovjek može dobiti jako puno a to je poštovanje. Sa više poštovanja dobivamo i još nešto, a to je bolja okolina za sebe kao i za druge.

Zato smatram da je jako vrijedno posjetiti ovu radionicu, pogotovo u današnje vrijeme kada su ovakve kvalitete u odnosima zanemarene!

Na samoj radionici uče se tehnike kako se zauzeti za sebe kroz vježbe i interakciju a po potrebi grupa se nađe još  koji put.  Da bismo nešto novo naučili trebamo vježbati,  a uz dobru i iskusnu trenericu kao što je Branka i rezultati će se pokazati!

U srijedu 12.09.2012. održano je uvodno predavanje na temu asertivnog ponašanja koje je vodila Branka Barović, osobna trenerica i konzultantica komunikologije.

U vrlo ugodnom okruženju svi smo se predstavili i Branka nam je malo bolje predočila što je to zapravo asertivno ponašanje i što možemo dobiti od takvog ponašanja.

Napisala: Tihana Bogović

PREDBILJEŽI ME ZA IDUĆU RADIONICU ASERTIVNOSTI!