Space Shuttle „Challenger“, tenis i Shakespeare (ili kako slijediti svoje snove)

Dr. Sally Ride, astronaut, prva je amerikanka u svemiru,  koja je u drugoj misiji Space Shuttla „Challenger“ , lansiranog 18.06.1983., sa Cape Canaveral-a u Floridi, krenula u osvajanje krajnjih granica nepoznatog. Postala je inspiracija mnogim ženama širom Amerike i svijeta.

Sally je samo slijedila svoje snove …

Rođena i odrasla u Kaliforniji, doktorirala je fiziku na Stanfordskom Univerzitetu. Kao djevojčica obožavala je sport, tenis i tenisačicu Billie Jean King. Također je diplomirala Englesku književnost sa naglaskom na Shakespeare-u obožavajući njegove dramske zaplete. Dokaz da su naizgled neobične kombinacije interesa itakako spojive. Nikad nije razmišljala o karijeri astronauta dok nije, nakon što je diplomirala fiziku, pronašla oglas za prijave za NASU i odlučila se okušati u tome. Danas je predsjednica Sally Ride Science, tvrtke koja promovira znanost među mladima, posebice mladim djevojkama i ženama. U svojem se radu posebice zalaže za istraživanje klimatskih promjena, pa joj rad u NASI pomaže u dijeljenju svojih iskustava i znanja sa studentima i profesorima. Zastupa ideju da mlade žene današnjice koje se odluče za karijeru znanstvenica, imaju šansu mijenjati povijest, utjecati na svijest zajednice, društva i čitave naše planete u borbi sa globalnim klimatskim promjenama.

„ Najsnažnije iskustvo koje sam imala u svemiru, je osjećaj bestežinskog stanja. A drugi po redu je spektakularan pogled na Zemlju, naš plavo- zeleni dragulj. Tu sliku, koja je u meni potaknula osjećaj i želju da je zaštitim, te iznimnu važnost očuvanja naše planete, nosim u sebi kao inspiraciju već 25 godina.“

Njena  strast za istraživanjem granica mogućeg, spajanjem nespojivog i hrabrost da ostvari rijetku karijeru žene astronauta mnogim je mladim ženama postala uzor.

Objavio Apoloncentar Zagreb

Holistic Centre - Family & Eco Friendly Lifestyle Club

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: