Kako hranom ublažiti proljetnu alergiju?

Kihanje? Začepljen nos, svrbež očiju i nepca? Sezonska alergija! Zašto biste propustili prekrasne boravke u prirodi ili uzimali štetne ljekove. Pomognite si hranom!

Koja hrana može ublažiti uobičajene simptome sezonskih alergija?

Kelj, prokulica, zeleno lisnato povrće

Svo lisnato zeleno povrće je neobično zdravo konzumirati u proljeće, jer čisti i detoksicira jetru i čitav organizam. Klorofil u zelenom lišću ubrzava uklanjanje otpadnih tvari, eliminira bakterije u crijevima i apsorbira teške metale.

Banane

Sadrže magnezij. 3 banane sadrže dovoljlno magnezija ( 180 mg ) da zaustave napad kihanja. Ostala hrana bogata magnezijem su grahorice i mahunarke : grah, soja, grašak, leća. Izvrsni su i bademi, smeđa riža, ječmeni slad. Magnezij možete uzimati i kao dodatak hrani.

Jogurt i kiselo mliječni napitci

Premda mlijeko i mliječni proizvodi po makrobiotici nisu preporučljivi, jer pospješuju stvaranje sluzi, istraživanja su pokazala da konzumiranje jogurta i fermentiranih mliječnih proizvoda zbog prijateljskih bakterija koje sadrže (pod uvjetom da su ispravno pripremljeni ) znatno umanjuju peludnu groznicu, pogotovo onu uzrokovanu peludom trave. Podupiru jačanje imunološkog i probavnog sustava.

Ananas ili papaya

Bromelin kojeg sadrže ublažava kašalj, astmu, oslobađa nakupljenu sluz, djeluje protuupalno i antibakterijski.

Češnjak

Porodica alium: češnjak, luk, mladi luk i poriluk. Pogotovo češnjak koji sadrži alicin, koji ima antibakterijsko djelovanje, kao prirodni antibiotik. Također je protuupalan zbog flavonoida i sumpora.

Da li ovi prirodni ljekovi iz hrane pomažu svima?

Ne djeluje sve baš svakome. Ako je uzrok alergije opća upala, onda protu-upalna hrana pomaže. Čak i ako se svi simptomi ne eliminiraju, pomoći će smanjiti upalu.

Što izbjegavati?

Svu industrijsku i jako rafiniranu hranu, sve umjetno sa puno aditiva, zaslađivača, jer su to kemikalije i jako obrađivana hrana. Puno ugljikohidrata, masna i previše zašećerena hrana još će više pospješiti simptome kihanja, kašljanja, začepljenog nosa. Također već ranije navedeni mliječni proizvodi loše kvalitete, kod nekih uzrokuju stvaranje sluzi i poremećuju probavu.

Demistificirane bapske priče

Postoje vjerovanja da ne možete razviti alergiju u odrasloj dobi. To nije točno. Mnogi tijekom života razviju osjetljivost na nešto na što prije nisu bili. Ako ste promijenili regionalnu lokaciju, možete doći u područje peludi ili plijesni koje tijelo nije prije iskusilo.

Trudnice također mogu razviti novu osjetljivost  zbog promjena u svom hormonalnom sustavu.

Ljudi sa oslabljenim imulološkim sustavom mogu razviti alergije na hranu ili okoliš, jer su im tijela više ugrožena.

Stres je  poznati faktor koji općenito oslabljuje tijelo. Pripazite tko ili što vas previše živcira.

No vrijedi i obratno: ako je netko cijeli život imao problema sa alergijama, promjenom načina života, prehrambenih navika, eliminiranjem štetnih namirnica koje uzrokuju upalnu reakciju u  vašem tjelesnom sustavu možete se alergija i riješiti u odrasloj dobi. A možda možete eliminirati ili barem postati svjesni i i psihički napornih situacija, pa se što više opuštajte.

Zato čitajte naljepnice na industrijskim  proizvodima , jedite što prirodnije, cjelovito i zeleno, uključite  neke “dobre” namirnice, pratite reakcije svog tijela na pojedinu hranu, izbacite sve suvišno i nepotrebno i moći ćete opet bolje disati.

Izađite na sunce, svjež zrak i uživajte u proljeću i životu!