Joga za djecu i roditelje: vježbajte zajedno

frog's pose
žaba
partner joga disanje
partner joga disanje
lotos i drvo
lotos i drvo

 

POČETNA JOGA ZA DJECU  (mame i tate zajedno)

NOVU SEZONU 2018./19.POČINJEMO po okupljanju grupe. PREDBILJEŽBE

Termin: subotom ujutro od 9:30 – 10:30 h

Program se rodio slučajno iz upita raznih mama gdje bi mogle biti i što će raditi dok im djeca u Centru pohađaju tečaj, te zaključka  da je bolje i zdravije odvježbati sat zajedno s djetetom, nego čekati u zadimljenim kafićima.

Kod mnoge školske djece javljaju se problemi s kralježnicom, spuštenim stopalima, plućima i disanjem, očima i vidom, pažnjom i koncentracijom. Slaba je koordinacija tijela. Previše se sjedi u školi, pred tv-om ili  računalom, iskrivljuje se kralježnica, naprežu se vrat i oči, a mišići tijela ostaju neaktivni. Koliko god pokušavali to kontrolirati, djetetu se ipak  nameće iskrivljena slika svijeta kroz razne propagandne sadržaje ili komercijalne TV programe. Time se  uz tjelesne probleme u umu djeteta javljaju i nemir, teškoće pri učenju, razni emotivni problemi, agresivnost ili povlačenje u sebe.  Različite manifestacije neravnoteže. Djete je potrebno tjelesno i duševno vratiti u ravnotežu tjelesnim položajima, svjesnim  disanjem i smirivanjem. Emotivno je zadovoljno jer  voli vidjeti svog roditelja u sasvim novoj situaciji, kako mu posvećuje pažnju i odvaja vrijeme radeći zajedno nešto zabavno. To stvara ozračje bliskosti, zajedništva  i veselja  zbog  idućeg zajedničkog odlaska na  slijedeće vježbanje.

Naravno, nije nužno da roditelj prisustvuje satu, ako ne želi, jer vi najbolje poznajete svoje dijete i znate kako bi se ono najugodnije i slobodnije osjećalo; uz ili bez vas. Procijenite sami, tj. pitajte dijete.

Na zabavan i zanimljiv način prolazite  kroz osnovne joga asane – tjelesne položaje, osnove tehnika disanja, ravnotežne položaje i na kraju vođeno opuštanje gdje se dijete uči kako se svjesno opustiti (a da to nije spavanje). Radi se pojedinačno i u paru, uz glazbu i sa rekvizitima, loptama, kolutima, rade se vježbe za kralježnicu, disanje, istezanje, vježbaju se  ravnoteža i koncentracija. Kod djece se poboljšava držanje  i razvija svijest o vlastitom tijelu u prostoru, jačaju se mišići, razvija bolja koncentracija, kordinacija i fokus. Dijete se uči kontroli, miru i kako lakše proći kroz stresne situacije. Uči se cijeniti zdravlje, samoga sebe, sve i svakoga oko sebe. Istovremeno se na nenasilan i ozbiljan način usvajaju disciplina i moralne vrijednosti u životu.

Dob djeteta: cca 5 – 12 godina (predškolski uzrast do predpuberteta)

Rag doll Krpena lutka
rag doll, krpena lutka
ratnik 2 sa partnerom
ratnik 2 sa partnerom

PREPOZNAJTE DIJETE U SEBI I NAUČITE JOGU!

U ovu grupu upisujemo i ODRASLE POČETNIKE, tj. one koji su u prijelaznoj fazi i još možda nisu zainteresirani za duže, ozbiljnije satove joge, jer im se za sada čine  prekomplicirani ili preteški, a voljeli bi isprobati i iskusiti njene dobrobiti. Možda se iznenadite svojim rezultatima i promijenite mišljenje i grupu!

Tečaj  je  osnovan, lagan, postepen, nenaporan i veseo: osnove tjelesnih joga položaja, osnove tehnika disanja, ravnotežni položaji, vježbe za kralješnicu, istezanje. Gipkost i snaga. Mirnoća i koncentracija. Koristimo i elemente terapijskog plesa. Na kraju sata vođeno završno opuštanje. Svi rekviziti i prostirke su osigurani.

Vježbanje u maloj grupi, poticajnoj atmosferi.

Trajanje sata: 60 min

Voditeljica: Jasna Maceljski, prof.

Mjesečna članarina: 200 kn za oboje, 1 roditelja i 1 dijete. Članarina se uplaćuje mjesečno, pojedinačni drop-in dolasci  nisu mogući.

VIDEO: Pogledajte intervju o tečaju “Joga za djecu i roditelje: vježbajte zajedno” TV EMISIJE: Linija života, TV PLUS

Gomukhasana - kravlja lice
Gomukhasana – položaj kravlje lice 🙂
drvo
Vrksasana- drvo

Jasna je kao dugogodišnja profesorica engleskog jezika podučavajući  u nastavi stekla veliko iskustvo u radu s djecom.  Svoje je pedagoško iskustvo prenjela iz razreda u studio. I sama je majka sina Marka. U centru još vodi tečajeve:  Jogu za početnike/ Vježbe za kralježnicu, Jogalates  , Prenatal- Vježbe za trudnice, Postnatal -vježbe za žene poslije porođaja Mame i bebe, individualnu poduku vježbanja, Posturalne vježbe držanja, terapijski holistički ples, medicinsko – sportske i relaksirajuće masaže, bioenergetske tretmane.

Zovite, pišite, pitajte sve što vas zanima, sve detalje o tečaju ili eventualne nedoumice da li bi vaše dijete (ili vi) bili zainteresirani za taj program.

Napomena: izuzetno hiperaktivnu djecu nažalost ne upisujemo, jer se remeti dinamika i fokus čitave grupe. Stoga molimo roditelje da nas upoznaju sa zdravstvenim stanjem djeteta, kako bismo mogli procijeniti jesu li vježbe prikladne za dijete. Zahvaljujemo na razumijevanju!

PREDBILJEŽBE  

Oglasi