Gimme a banana!… hranjivu količinu energije i sreće!

Banane, mnogima najdraže voće, puno su zdravije nego što većina smatra

VIDEO: BANANA SONG

Korisno i dostupno voće

Ovo voće dostupno nam je tijekom cijele godine, a sadržava tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji s vlaknima. Banana daje podražavajuće, krepke i hranjive količine energije.

Banana nam pomaže da ostanemo u dobroj formi. Pomoći će nam da se osjećamo sretniji opušta nas i poboljšava raspoloženje. Bogata je željezom i može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i na taj način pomoći kod nekih slučajeva anemije. Sadrži i visoke količine vitamina B koji pomaže smirivanju živčanog sustava. Bogata je kalijem i preporuča se nakon želučanih tegoba, proljeva i povraćanja kada zbog toga jako opada razina kalija u tijelu.

Banane odlične za snižavanje krvnog tlaka

Redovito jedenje banana smanjuje rizik od smrti zbog moždanog udara za 40%. No, osim što reguliraju ravnotežu krvnog tlaka i potiču bolje raspoloženje, ove su voćke izuzetno dobre i za kosti, želudac i crijeva. Banane su doista zdrave, a u nizu koristi koje možete osjetiti je i lagani pad krvnog tlaka. Ovo je posljedica velike razine kalija. Još prije 10 godina studija na Sveučilištu John Hopkins pokazala je da pacijenti s povišenim tlakom nakon razdoblja u kojem su jeli po pet banana na dan mogu (nakon savjetovanja s liječnikom) prepoloviti broj tableta koje uzimaju za reguliranje krvnog tlaka.

Više sreće i sna

Isto voće podiže i raspoloženje i jedan je od najboljih prirodnih izvora vitamina B6. koji  pomaže smirivanju živčanog sustava. Naime, budući da sadrže triptofan, aminokiselinu koja se može preobraziti u serotonin, ova povišena razina serotonina neizbježno dovodi do boljeg raspoloženja.

Nesanica? Prije odlaska u krevet pojedite bananu. Serotonin je kemijska tvar  u mozgu koja pomaže protiv nesanice i potpomaže spavanje. No, ne pretjerujte s količinom, jer inače nećete moći spavati zbog puna želuca.

Nadraženost očiju

svakodnevno jedite bananu za ublažavanje suhoće očiju. Kalij iz banana sudjeluje u održavanju ravnoteže natrija i otpuštanju vode u tjelesnim stanicama.

Vegetarijanci i vegani su su katkad zbog specifične prehrane u deficitu vitamina B.

Koristi se i u sklopu popularne  želučane dijete BRAT (banana, riža, jabučni sok/apple sauce i tost).

Za kožu i kosti

Trljate li unutarnjom stranom kore banane po čiru, on bi trebao polako nestati. Izvlače iver ili krhotinu iz kože, a koriste se i za otklanjanje bradavica na koži.

U lepezi koristi koje nude banane je i korektna količina željeza koji popravlja krvnu sliku, a zbog obilja fruktooligosaharida njeguju probiotičke bakterije u crijevima koje proizvode enzime potrebne za bolju probavu i zaštitu od štetnih bakterija. Zbog fruktooligosaharida probiotičke bakterije umnožit će se u crijevu i postati funkcionalnije, što će povećati apsorpciju kalcija. Dakle, indirektno, banane su dobre i za kosti.

Učinkovitije od lijekova

Banane sprječavaju širenje HIV-a. Kemikalije pronađene u bananama učinkovitije su za prevenciju HIV-a nego trenutno najčešće korišteni sintetički lijekovi. A i proizvodnja i distribucija pomada s čudotvornim sastojkom iz popularnog voća bila bi itekako isplativa.

Nova studija je pokazala da su kemikalije koje se nalaze u bananama učinkovitije u sprječavanju HIV-a od dva sintetička anti-HIV lijeka. Ovo otkriće moglo bi dovesti do stvaranja nove jeftine komponente za mikrobicide koji sprječavaju prijenos HIV-a putem spolnog odnosa.

Čudotvorna supstanca u bananama zove se BanLec. Riječ je o vrsti lektina, proteina koji vežu šećer i koji se nalaze u različitim vrstama biljki. Znanstvenici se već dugo bave proučavanjem lektina zbog njihove sposobnosti zaustavljanja lančane reakcije koja vodi do određene virusne infekcije. BanLec radi tako da veže šećerom bogatu ovojnicu koja oblaže virus HIV-a, čime blokira njegovo stupanje u tijelo. ”Virus HIV-a može mutirati i postati otporan na neke lijekove, ali to je puno teže u prisutnosti lektina”, kaže autor ove studije Michael D. Swanson. ”Lektini mogu vezati šećer koji se nalazi na različitim pozicijama ovojnice HIV-1 te virus mora proći kroz niz mutacija kako bi izbjegao lektine”. Swanson i njegove kolege primijetili su da bi čak i maleni uspjeh u razvoju BanLec u vaginalnim ili analnim mikrobicidima mogao spasiti milijune života. Uz to proizvodnja i distribucija pomada koje sadrže BanLec bila bi jeftinija od proizvodnje trenutnih anti-retroviralnih lijekova za koje je potrebno proizvesti i sintetske komponente.

Prije, poslije sporta i vježbanja

Znamo da nije dobro opterećivati želudac prije fizičkih aktivnosti. Pojedite nešto lagano. Banane su lako probavljive, neopterećujuće za želudac, čak i korisne za želučanu sluznicu. Sadrže saharozu, fruktozu i glukozu – prirodne šećere koji brzo krvlju dolaze u mišiće. Često smo vidjeli tenisače koji čak za vrijeme dugotrajnog napornog meča u pauzi pojedu bananu. Slijedimo primjer!

Mamurluk

Ako ste pretjerali sa slavljem, frape od banane je dobar za nadomještanje kalija i drugih hranjivih  tvari izgubljenih u noći opijanja. Alkohol je uzrokovao dehidraciju tijela i gubitak minerala.

I zato uvijek pri ruci imajte … bananu :)!