Umijeće Chija – vježbanje koje vraća energiju

Autorica teksta: Katarina Gavrić

Fotografije za časopis Sensa snimila: Maja Danica Pečanić

Vježbe izvela: Borka Živković

Umijeće chija vještina je koja objedinjuje mudrosti tai chi chuana i qi gonga.Kako uspostaviti kontakt sa životnom energijom i svjesno je voditi kroz tijelo da bismo povratili i održali zdravlje i unutarnji mir otkrijte uz pomoć sliedećih vježbi.

 Poruke majstora

Pokreti tai chi chuana, izvorno borbeni, nose u sebi mudrost tijela i lakoću postojanja. Za nas danas borbena logika više nema važnost, ali energetska učinkovitost sadržana u ovoj vještini dragocjenost je koja nam pomaže da malo po malo oslobodimo tijelo blokada. Na taj način tijelo pronalazi svoju istinsku spontanost.

Dok izvodimo pokret, donji dio tijela čvrsto je povezan sa zemljom, a gornji je mekan i opušten. Pokreti se izvode usporeno i tečno, bez mišićnog napora. Životna energija (chi) koja cirkulira tijelom postaje izvor i oslonac za pokret.

Kineska riječ chi ili qi nema ekvivalenta u hrvatskom jeziku. Najčće se prevodi kao vitalna ili životna energija. Ali chi je puno više od energije, osobitost chija je da slijedi našu volju. Chi je jedna od najzapanjujućih manifestacija života. Chi nam služi u različite svrhe, u borbi, liječenju, svakodnevnom životu ili duhovnom traženju. U qi gongu učinkovitost upravljanja chijem izravno je stavljena u službu zdravlja. Vježbe qi gonga su statičke vježbe čija učinkovitost počiva na jednakim principima kao i tai chi. Čine dio kineske tradicionalne medicine.

Umijeće chija, metoda Stévanovitch, podrazumijeva učenje nekoliko formi tai chi chuana i statičkih vježbi qi gonga (11 kineskih vježbi za zdravlje). Ovakvo vježbanje namijenjeno je svima, bez obzira na dob i fizičku kondiciju. Bez napora i vrlo blago, razgibavamo zglobove, razvijamo duboko disanje, opuštamo mišiće i živčani sustav i potičemo rad svih vitalnih funkcija. Razvija se snaga i gipkost, koncentracija i unutarnji mir. Neki podaci govore da se vježbanjem tai chija aktivira 95% mišića u tijelu. Poznajete li sport koji aktivira toliko mišića?

Bez obzira na sve podatke i objašnjenja, najispravnije je jednostavno probati vježbati i pokušati osjetiti efekte u vlastitu tijelu. Zato vam i predlažemo nekoliko vježbi koje ćete moći izvesti gledajući fotografije i slijedeći upute. Ne brinite se ako sve ne ispadne „savršeno“, poruke starih majstora zapisane u pokretu naći će put do vas! Važno je, međutim, uvijek osluškivati svoje tijelo, osjetiti što nam odgovara a što ne, osjetiti trenutačne granice i poštovati ih.

Osnovni položaji

Stopalima se „uhvatite“ za zemlju. Kad stopalo polažete na zemlju, stavite prvo petu, zatim njegov vanjski rub i na kraju prste, kojima obuhvatite zemlju (zamislite da želite prstima podignuti olovku koja je na podu). Na taj se način preko stopala „zalijepite“ za zemlju, a težinu tijela osjećajte na peti, prstima i vanjskom rubu stopala (unutarnji rub stopala je lagano podignut od zemlje).

Već sam ovaj položaj stopala daje cijelom tijelu osjećaj ukorijenjenosti i stabilnosti (pokušajte prebaciti težinu na jednu nogu i osjetite). Tomu još dodajte namjeru da kroz stopala uzmete energiju iz zemlje. Sjetite se, energija uvijek slijedi namjeru.

Članak u cijelosti i četiri vježbe koje vraćaju energiju potražite u časopisu Sensa iz studenog 2011. (www.sensaklub.hr)

Umijeće chija možete vježbati na redovnim treninzima u Zagrebu, Apolon centar, Derenčinova 1/ IV    RASPORED:

Jutarnji termini: utorkom i petkom, 7:30- 8:30

Poslijepodnevni termini: ponedjeljkom i četvrtkom, 17:00 -.18:15

Treninzi otvoreni za sve dobne skupine, žene i muškarce, bez obzira na tjelesnu spremnost ili prethodno iskustvo vježbanja.

USKORO VJEŽBANJE U PRIRODI: Dolaskom ljepšeg vremena vježbanja se povremeno organiziraju izvan dvorane, vježbanje u prirodi zagrebačkih parkova. Pridružite nam se, upisi u tijeku!

Isprobajte besplatni trening TAI CHI-JA za vrijeme DANA OTVORENIH VRATA, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu: ponedjeljak, 05.03.2012. od 17:00 – 18:15.

Jedna misao o “Umijeće Chija – vježbanje koje vraća energiju

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.