Koliko smo “kiseli”?

UKLANJANJE VIŠKA KISELOSTI I ALKALIZIRANJE ORGANIZMA PUTEM PREHRANE

Već smo govorili o tome koliko je važan uravnotežen odnos alkalno – kiselo u tijelu, te o simptomima i poremećajima nastalima uslijed povećanja kiselosti. Nastavljamo sa prehranom u tom smislu – kako njome ostvariti ravnotežu u tijelu.

Sama činjenica da redovito, svakog dana unosimo hranu u tijelo da bismo mogli funkcionirati, govori o   velikom  utjecaju prehrane na naše zdravlje. Pritom nema samo važnu ulogu izbor namirnica s obzirom na to djeluju li alkalno ili kiselo, već i način na koji jedemo (da li samo na brzinu nešto “stavimo u usta” bez žvakanja), kao i okolnosti (kakvo je raspoloženje…) za vrijeme objeda. U “kiseloj” sredini neće se dobro probaviti niti najzdravija namirnica, te je korisno sjetiti se toga svaki put kada postanemo opsjednuti sa izborom hrane i u nedoumici koju namirnicu izabrati.

Nije potrebno potpuno izbaciti namirnice koje djeluju na stvaranje kisele sredine (ako je zdravlje već jako narušeno, tada treba što više  smanjiti takve namirnice), već dobro KOMBINIRATI alkalno i kiselo, s većim naglaskom na namirnicama koje uvjetuju alkalnu reakciju u tijelu . Ono na što treba obratiti pažnju je da tijelo lakše uravnotežuje namirnice koje su po učinku bliže neutralnim, nego one koje već ulaze u krajnosti (namirnice u krajnje kiseloj skupini teže se neutraliziraju).

Kada unosimo više hrane koja ima lužnati utjecaj, tijelo skladišti minerale, no kada prehrana postane previše “kisela”, tijelo koristi te minerale (iz kostiju i vitalnih organa) kako bi uklonilo nastalu neravnotežu.

Namirnice poput mesa i ribe, rafinirani proizvodi, zaslađeni napitci, kava, utječu na stvaranje kiselih uvjeta u tijelu, a povrće i  voće stvaraju alkalnu sredinu. Priložili smo i link na kojem možete naći detaljnu podjelu i popis namirnica. Načelo koje je u svakom slučaju dobro primjeniti je – što jednostavnije, to bolje. Velike količine i puno kombinacija namirnica u jednom obroku nije osiguranje, teže se probavljaju. Manje, ali odabrano, bolja je opcija.

Ako  je prehrana uravnotežena, a zdravstveno stanje je “prekiselo”, trebamo obratiti pažnju na emocije – one također utječu na lužnato – kiselu ravnotežu. Nakupljeni stres  kroz duži period  stvorit će izrazito kisele uvjete u našem tijelu. Sjetimo se da vanjskim utjecajima možemo pomoći i bitno podržati svoje tijelo, no to je zaista korisno samo kada se paralelno dešava i temeljna promjena – ona iznutra.

text by Marijana Radić

SAVJET : dobro proučite tablicu (link dolje) sa detaljnim popisom namirnica; iznenadit ćete se koliko namirnica kiselog ph, što ih svakodnevno konzumiramo unosimo u organizam! Tablica je na engleskom jeziku: ( alkaline food = alkalnog, acidic food = kiselog ph). Pišite nam o vašim iskustvima!

Link za detaljan popis namirnica:

http://www.greathealth247.com/ph-acid-alkaline-food-chart.html