Acro yoga Zagreb: Bliži se put u Afriku. Posjetit ćemo Nafsi akrobate i njihove štićenike. Uključite se ako možete.

Humanitarna akcija NAFSI Africa  posted in Acro yoga Zagreb.

Danijel Dubičanac
Bliži se put u Afriku. Posjetit ćemo Nafsi akrobate i njihove štićenike. Uključite se ako možete.
Humanitarna akcija NAFSI Africa

www.ashtanga.hr
Ashtanga yoga Croatia. Tečajevi i radionice yoge u Rijeci i Zagrebu, Hrvatska, yoga, joga, hatha

Obraćamo Vam se s molbom da poduprete humanitarni projekt Društva za rekreaciju Yoga-Zagreb. Cilj nam je da pomognemo kenijskim akrobatima iz udruge Nafsi Africa (nafsi na svahiliju znači duša) u radu s djecom iz nairobijskih slamova, te da stečenim vještinama obogatimo vlastiti rad s mladima u Hrvatskoj.

Društvo za rekreaciju Yoga-Zagreb osnovano je 2006. i od tada članove i širu javnost educira o zdravstvenim dobrobitima joge. Objavljuje autorske tekstove (edicija Ostvarite svoje potencijale), prijevode stručnih članaka, instruktažne videoprograme na internetu (Vježbaonica T-portalove Maxzone), te održava redovite treninge. Surađuje sa zagrebačkom Akademijom dramskih umjetnosti, Zagrebačkim plesnim ansamblom, Zagrebačkim kazalištem mladih i Ekofestivalom Terraneo. Od 2009. sustavno organizira besplatne treninge akrobacija u paru kroz koje je do danas prošlo stotinjak mladih. Dovodi inozemne učitelje akrobacija i vikend-radionicama gostuje u Rijeci, Pazinu, Ižu, Šibeniku, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu.

Kenijsku skupinu Nafsi upoznali smo ove godine na festivalu Cest is d Best, gdje su nas prvo osvojili nastupom, a zatim i snagom vizije i srcem. Akrobati su samouki, ali zato ništa manje profesionalni – često ih uspoređuju s proslavljenim Cirque du Soleil – i bave se siromašnom djecom iz nairobijskih slamova i s kenijskog sela. Uz akrobacije, mlade podučavaju u jogi, slikanju i plesu. Na treninzima ih hrane i obuvaju: povrh drugih humanitarnih projekata, za to izdvajaju čak tri četvrtine prihoda svih nastupa. Posebnu pažnju posvećuju radu s djecom s poteškoćama u razvoju.

Cest is d Best, zagrebački festival međunarodnog karaktera, podržava nas u ovom projektu i u tu se svrhu obratio i svojim pokroviteljima. Nadamo se da bi ova suradnja mogla poduprijeti postojeće slične festivale u Keniji, ili pak pokrenuti novi festival.

Nafsi su nas pozvali u Nairobi početkom 2012. da njih i lokalne učitelje joge iz projekta Africa Yoga dodatno obrazujemo u jogi, koja je u Keniji sve cjenjenija, te održimo tečaj tajlandske jogijske masaže koja je ondje još relativno nepoznata.

Posebno nas zanima kako Nafsi rade s djecom i mladima. Stečeno znanje i nove akrobatske vještine primijenit ćemo u sljedećem projektu društva: besplatnim radionicama akrobacija u paru, joge i jogijske masaže za mlade na hrvatskoj obali, posebno na otocima i u sredinama gdje je čest problem agresivno ponašanje, ovisnost o alkoholu i teškim drogama. Na treninzima već nastojimo raditi na komunikacijskim vještinama koje promiču nenasilne oblike ponašanja i osvješćuju potrebu za suradnjom.

Također, nekoliko snimatelja bilježit će rad akrobata s djecom, probleme na koje nailaze i male pobjede koje im oplemenjuju život. Materijal ćemo prikazati na sljedećem festivalu Cest is d Best. Postavit ćemo ga na internet i ponuditi filmskim festivalima i nacionalnim i kabelskim televizijskim kućama. Nadamo se da bi te snimke mogle nadahnuti ljude na pozitivnu osobnu i društvenu promjenu te povezati Nafsije s novim donatorima.

U nastavku ove molbe donosimo povijest grupe Nafsi Africa i njihove projekte, kao i kratak opis djelovanja Društva za rekreaciju “Yoga-Zagreb” i načine na koje možete poduprijeti ovaj projekt.

Unaprijed Vam zahvaljujem na pozornosti i pomoći.
Danijel Dubičanac, predsjednik društva Yoga-Zagreb

Nafsi Africa Acrobats

Akrobatsku skupinu Nafsi Africa osnovalo je godine 2000. sedmero prijatelja, mahom podrijetlom iz kenijskih slamova Kawangware. Rado će reći da u sebi nose dušu Afrike. Akrobacijama, plesom i performansima pokušavaju odgovoriti na goleme izazove društvenih i gospodarskih promjena u Keniji. Svi članovi grupe Nafsi potječu iz siromašnih obitelji i živo svjedoče kako je moguće iz naoko bezizlaznog položaja dosegnuti status profesionalog plesača i akrobata.

Daroviti izvođači udružili su se da progovore o problemima i potrebama svoje zajednice. Od 2006. putuju Europom, razmjenjuju iskustva s mladima, održavaju radionice, sudjeluju na konferencijama i nastupaju u medijima, a u svemu ih vodi jedna ideja – siromaštvo nije nužno nedostatak novca, nego smisla.

Nafsi polovicu svih prihoda namjenjuju siromašnoj djeci. U sklopu jednoga u nizu humanitarnih projekata nabavljaju obuću za djecu koja se bosa na putu do škole izlažu infekciji tetanusom. Također opremaju autobus za europsku akrobatsku turneju. Kroz predstave i radionice žele ostvariti živi susret kultura i širiti svijest o potrebi društvene promjene.

U trećem i najambicioznijem projektu, koji nas je i potaknuo da ih posjetimo, Nafsi educiraju djecu iz slamova na nekoliko lokacija u Nairobiju i okolici. Akrobacije, joga, ples, fotografija, slikanje i gluma promeću se u oruđe kojim siromašnoj djeci i mladima (populaciji od 3 do 26 godina starosti, često s poteškoćama u razvoju) pomažu da razviju samopouzdanje. Stekavši nove vještine, njihovi štićenici mogu donositi svjesnije odluke o vlastitu životu. Ako dijete trenira, osjeća podršku starijih uzora, nije gladno i sustavno razvija vlastiti dar, teško će se odati životu kriminala.

O akrobatima skupine Nafsi i njihovim projektima možete više doznati na www.nafsi.org, a na Youtubeu svakako pogledajte njihovu prezentaciju ili snimku kojeg nastupa. Vjerujemo da će Vas oduševiti i pokrenuti kao i nas. http://www.youtube.com/watch?v=O7Bp2pcfv7I

Društvo za rekreaciju “Yoga – Zagreb”

Od 2006. godine bavimo se promicanjem rekreacije u izvornom smislu riječi. Smatramo da je tjelesna kultura svačije pravo i potreba. Tradicionalnim jogijskim vježbama usustavljenima prema suvremenim znanstvenim spoznajama i dugogodišnjem iskustvu nastojimo vježbače osvijestiti u tijelu, učimo ljude da se ekonomičnije i pametnije kreću, sjede i snalaze u gravitaciji.

Tajlandska jogijska masaža koju također prakticiramo poseže u zamrznute dijelove tijela koji ponekad ne reagiraju na uobičajene vježbe. Predsjednik Društva Danijel Dubičanac praktičar je tajlandske akupresure za ortopedske patologije: ova tehnika pomaže kod raznih vrsta glavobolja, bolova u vratu i leđima, smrznutih ramena i sličnih stanja. Uz tradicionalni modalitet ove vještine, primjenjuje i miofascijalni pristup koji veoma učinkovito uklanja nagomilane reakcije na stres.

Prije tri godine pokrenuli smo besplatne radionice joge, kao i joge i akrobacija u paru i tajlandske masaže. Trenirali smo sa stotinjak polaznika, uglavnom mlađe populacije. Potencijal ovog načina rada i dandanas nas zna iznenaditi i oduševiti. Osobit nam poticaj pruža vrsta komunikacije koja se pritom razvija i suradnja koju ona zahtijeva, te disciplina kao radostan razvoj osobnog dara u suglasju s grupnom dinamikom i – najvažnije od svega – povjerenje koje se u radu rađa. Želimo proširiti ovakav način treninga na hrvatsku obalu, u sredine gdje su droga i kriminal među mladima svagdašnja pojava. Razmjenu s Nafsijima doživljavamo kao prvi korak u uzajamnu osnaživanju edukatora, a preko njih i lokalnih zajednica.

Kako pomoći

Donirate li preko firme, novac Vam se vraća u godišnjem povratu poreza, ako je unutar 2% prošlogodišnjeg prihoda.
Fizičke osobe također ostvaruju povrat poreza: potvrdu o donaciji prikazujete u poreznoj prijavi.

Novčana ili druga donacija Nafsijima
Kontaktirajte ih preko njihovih stranica www.nafsi.org i dogovorite detalje.

Novčana donacija Društvu za rekreaciju “Yoga – Zagreb”

DR “Yoga – Zagreb”
Zvonimirova 77, 10000 Zagreb
ŽR 2360000-1101865462
svrha: Donacija za humanitarni projekt Nafsi Africa

MB 1996029, OIB 89422428303

Sredstvima iz donacija nastojimo osigurati putne troškove za petoročlanu ekipu: dva učitelja joge i tajlandske masaže, dva snimatelja i asistenta. Premaše li donacije navedene troškove, uputit ćemo ih skupini Nafsi. Cijeli je proces transparentan, a donacije i izdatke objavljivat ćemo na stranicama Društva. Želite li pak ostati anonimni, molimo vas da u opisu plaćanja navedete šifru pod kojom ćemo prikazati donaciju.