//
sada čitate...
BESPLATNA DOGAĐANJA, DISANJE, DOGAĐANJA, DUHOVNOST, MEDITACIJA, Yoga disanja

Sretna Guru Purnima! Proslava u Centru Umijeća življenja

Dragi prijatelji, dragi umjetnici življenja, dragi tragatelji za dubljim znanjem i slavljem…

danas je poseban dan za sve nas. Naime, danas je tradicionalno dan kad se osvrćemo na posljednjih godinu dana i promatramo koliko smo napredovali, davali i primili na našem putu.

Danas je dan kad smo posebno pozvani osjećati zahvalnost na svakom učenju i učitelju koji su nam dali makar kakav dašak slobode od patnje i uzdigli nam svijest na višu razinu zrelosti i percepcije stvarnosti.

Tradicionalno, širom svijeta, milijuni ljudi naše velike svjetske Art of Living obitelji obilježit će ovaj dan posebnim programima, satsanzima, proslavama pa ćemo tako i mi širom Hrvatske u našim centrima.

U Zagrebu:

Centar Umijeće življenja Zagreb, Vranovina 28 s početkom u 20h.

Počet ćemo na vrijeme, točno u 20h s Bhastrikom i kratkom SKriyom a radit ćemo i predivnu puja ceremoniju te gledati poseban video.

Naravno, pjevat ćemo i družiti se pa donesite i malo klope i pića da se proveselimo.I naravno, voće i cvijeće za puju tko želi na taj način iskazati zahvalnost učiteljima i tradiciji.

Vidimo se, sretna vam svima Guru Purnima.

Posebno predavanje: Sri Sri o Gurupurnimi, 7.7.2009

Guru princip, princip učitelja,  toliko je važan u životu. Prvi guru je Dakšinamurti, utjelovljenje beskraja toliko vješto utkan u konačnost da konačno i beskonačno žive zajedno. U svakom ljudskom biću postoji određen element gurua. Tu mudrost u svakom od nas treba potaknuti i probuditi.

Kad je ovaj element probuđen, patnja nestaje iz života. To je lijek za patnju; dragocjenost znanja.

Gurave sarva lokanaam – Božanska Svjesnost je glavno svjetlo cijelog svijeta, svih svjetova.

Bhishaje bhava roginam – to je lijek za bolesti društva, života, za patnju. Ona uklanja svu patnju.

Nidhaya sarva vidyanaam Sri Dakshinamurtaye namaha – pronalazim utočište u toj Svjesnosti koja se nalazi u mome srcu!

Riječ guru danas se koristi kao oznaka sručnosti – poput stručnjaka u poslovnom upravljanju. Guru znači ogroman, onaj najveći. Naravno, stručnost je sastavni dio toga. U svemu postoji savršenstvo. Prisutna je ta dubina.

U našoj svijesti, mudrost se budi kad se probudi guru tattva. Kad nemamo vlastitih želja, tada se u životu javi guru tattva. Poželiš li ikad učiniti nešto za nekog bez očekivanja ičeg zauzvrat? Tada si igrao ulogu gurua. Majka je prvi guru. Zatim su tu učitelji – učitelj u osnovnoj školi i tako dalje. Satguru ti daje znanje o istini, konačnoj stvarnosti, duhovno znanje.

Na dan Gurupurnime, trebaš se osvrnuti, „Gdje sam bio prije nego sam dobio ovo znanje? Gdje sam sad?“ Kad vidiš taj kontrast gdje si bio bez ovog znanja, tada se budi zahvalnost.

 Ovaj pun mjesec zove se još i Vyasa Purnima. Mudrac Vyasa je kategorizirao cjelokupnu mudrost u 4 vede, Upanishade, Upavede, 27 smritija, 27, upasmritija – ogroman opseg znanja koji pokriva svaki vid života od ayurvede do arhitekture, od alkemije do medicine. Ovaj pun mjesec nazvan je po njemu.

Na današnji dan prisjećamo se doprinosa svih onih koji su boravili na ovoj planeti radi blagostanja ljudske vrste. Prisjećamo se što su učinili. Vidimo kontrast u našim životima (nastao duhovnim znanjem) i osjećamo zahvalnost.

Koliko si sretan što percipiraš beskraj u sebi – u ovom konačnom okviru sklopa um-tijelo. Tijelo i um su konačni ali izraz duha je beskraj.

Za tragatelja, godina počinje i završava Guru Purnimom. Kad je ostalom svijetu prošlo tek pola godine, mi slavimo cijelu godinu na duhovnom putu. Godina dana bliže očitovanju Božanskog u našim životima. Godina dana bliže osjećanju jednote i viđenju svijeta kroz oči gurua. To nam je zvijezda vodilja. Neka činim to što bi guru, mudra osoba činila u ovoj situaciji. Mudra osoba nikad ne bi reagirala. Ona bi dala odgovor. Učit ćeš stavljajući se u tu poziciju (gurua ili mudre osobe) ponovo i ponovo – nastojeći biti beskrajno strpljiv, neizmjerno inteligentan, potpuno suosjećajan i besprijekorno radostan.

Nitko ne zna kad je počela ova tradicija. Prije milijerdi godina, na planeti zemlji, toliko mnogo svetaca i vidioca bilo je ovdje i toliko će ih mnogo biti i u budućnosti. Zahvaljujemo svim onim iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti za održavanje mudrosti na ovoj dragoj planeti. Bez mudrosti to nije življenje, tek postojanje. Život počinje s mudrošću.

Na ovu Guru Purnimu promisli o svim blagoslovima koje si primio i osjećaj zahvalnost. Svatko neka pjeva i otpusti sve i bude uronjen u unutrašnje blaženstvo.

 Jai Guru Dev

Oglasi

About apoloncentar

Apolon pokreće ljude

Rasprava

Komentari su isključeni.

UPIŠITE VAŠU E-MAIL ADRESU I PRIMAJTE NEWSLETTER, ČLANKE, NOVOSTI I OBAVIJESTI APOLON CENTRA
IZJAVA O PRIVATNOSTI: Označavanjem gumba dajem privolu da se moji podaci koriste za slanje informacija o programima Apolon centra putem e-maila i newslettera.Razumijem i prihvaćam da privola ostaje važeća do opoziva.Razumijem da svoju privolu mogu povući u bilo kojem trenutku putem linka unsubscribe u newsletteru ili direktnim kontaktom na e-mail apolon.studio@gmail.com

Pridruži se 1.362 drugih sljedbenika

Statistika

  • 1,074,312 pregleda

POKLON BON

KATEGORIJE

Oglasi
%d bloggers like this: