Kako jogom prevladati iskonski strah od potresa?

Mi smo bića vezana za gravitaciju Zemlje

Koliko god uživali u nježnom ljuljanju, koje nas utješuje i grli, nagli i iznenadni  pomaci podloge, naše stabilnosti, temelja i sigurnosti izazivaju iskonski strah od “gubljenja tla pod nogama”.

Oduvijek imamo strah od izmicanja tla ili podloge pod nama. Kažu da beba zapadne u stanje iskonske panike, ako naglo ispod nje izvučete dekicu ili benkicu.

Ovo je vrijeme kada Zemlja podrhtava na svim stranama svijeta.  Slušamo katastrofalne vijesti o potresima i poplavama. Životinje su uvijek imale šesto čulo predviđanja i bježale prije dolaska katastrofe. I u nama je to šesto čulo, premda zakržljalo, ali nam se sada javlja, kod nekih koji su osjetljiviji na kozmičke vibracije više, kod nekih manje, kao nejasan osjećaj uznemirenosti i želje za bijegom.

Pomognimo si drevnom mudrošću joge

Prva, najniža čakra, energetski centar u tijelu , zvana  muladhara , hrvatski  korjenka, nas poput korjena veže za naše stanište, za zemlju. Vrlo je važna, jer bez osjećaja uporišta, potpore i uzemljavanja teško preživljavamo. Ako je korjen čakra poljuljana, uzdrman je čitav naš svijet, cijela naša egzistencija.

Prva čakra (muladhara)

U sanskritu mula znači „korijen“, a adhara „podržavati“. Kada funkcionira ispravno, osoba će se u fizičko materijalnom svijetu osjećati sigurno i ugodno. Osoba neće biti primorana opravdavati svoje postojanje i svoje pravo da bude tko jest. Upravo iz muladhara čakre proizlazi kundalini shakti, tj. najjači izvor prane, životne energije  u ljudskom energetskom sustavu. Muški pol čakre je lociran na bazi kralješnice, a ženski pol se otvara 14cm niže, ispod bedara. Regulira prijenos i preoblikovanje energije u nogama i stopalima, te donjem dijelu torza, od perineuma (međice) do točke 10 cm iznad njega.

(više o čakrama pogledajte Centar Spinal, Zagreb) www. centarspinal.wordpress.com

Opće preporuke za pokretanje korjenske čakre, za uzemljavanje

 • Postanite tjelesno aktivni, puno se krećite
 • Postanite svjesni svojih stopala i nogu. Odlazite na šetnje i povremeno radite čučnjeve.
 • Potražite vezu sa zemljom. Pođite u prirodu, radite u vrtu.
 • Jednom na dan priuštite si kratku masažu stopala
 • Nosite crvenu odjeću ili u stanu koristite crvene materijale. Sjednite na crveni prekrivač za kauč. Stavite na stol crvenu ružu.
 • Samoglasnik “u” potiče prvu čakru. Sjednite uspravno, duboko udahnite kroz nos i s izdahom neka se oglasi glas “u”. Tu vježbu izvodite ako možete i 5 minuta. Pripazite: nije za  trudnice, jer zvuk “u” otvara maternicu!
 • Slušajte afričku glazbu i bubnjeve
 • Plešite, ali ne baletno na prstima, već “afričkim stilom” punim stopalom
 • Potražite Trancedance plesnu večer i izrazite se do kraja, isplešite sve svoje strahove

Vježbe iz joge

 • sjednite na pod uspravne kralježnice i nekoliko minuta radite vježbe naizmjeničnog disanja ( alternirano nosno disanje ) lijeve i desne nosnice
 • postavite se četveronoške i 7 puta izvodite vježbu Mačke
 • položaj Vrane, ali bez dizanja u zrak, već sa punim stopalnima potpuno na tlu. U tom položaju pri svakom udahu polagano podići mišić zatvarač, a pri svakom izdahu ga opustite.
 • spojite prste u mudru ( palac i kažiprst u krugu) . Duboko udahnite kroz nos a pri svakom izdahu izgovorite “Lam”. Potom opet udahnite kroz nos. Ponovite 7 puta i pritom se usredotočite na prvu čakru.

Afirmacije – više puta na dan, pogotovo prije spavanja šapnite polako i opušteno:

 • Sve više obraćam pozornost na potrebe svoga tijela.
 • Sasvim svjesno osjećam svoje tijelo – kad stoji, sjedi i leži.
 • Oslanjam se na snagu prirode i puštam da me zemlja nosi.

Budete li redovito provodili ove vježbe, kao prvi znak usklađene muladhara- čakre osjetit ćete porast životne energije koja će vam olakšati daljnji put.

Sve ove vježbe možete raditi na našim redovnim tečajevima joge u Apolonu.

Pjevajući određenu  riječ , manrtu ( kao što je npr. “LAM” za korjensku čakru) odblokiramo i potičemo pokretanje energije u čitavom tijelu i uravnotežujemo svih 7 čakri, energetskih centara. Kada je bilo koja od njih  zablokirana, imamo zastoje energije u tijelu i u životu.

Oglasi

2 comments

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.