Božice u svakoj ženi

Autor:
Mihaela Homjak (PET+)

Mihaela HomjakJoš od srednje škole ponekad sam se zafrkavala na svoj račun i govorila da zapravo imam 18 ličnosti u sebi. Nisam drukčije znala objasniti činjenicu da u jednom trenutku imam potrebu za samoćom, mirom i tišinom a u drugom bih samo izlazila i družila se. U trećem sam času raspoložena za romantične šetnje, a u četvrtom me potpuno ispunjava briga o ranjenim pticama. Ponekad sam snažna i odlučna, a ponekad krhka i ranjiva. U natjecateljskoj atmosferi se borim kao lavica, a u društvu bliskih ljudi moj glas poprima nježniji ton i pun je razumijevanja. Zbunjivalo me koliko drugačija mogu biti ovisno o situaciji. Kao da se radi o potpuno različitim osobama, iako sam sve to zapravo ja.

Naslov me privukao dosta slučajno. „Boginje u svakoj ženi“. Zvučao je zanimljivo i asocirao me na uzbudljivo putovanje u svoju nutrinu i na one zabavne testove u časopisima čija nam rješenja govore koja smo boja ili životinja. Ovaj je naslov budio određenu dozu znatiželje u meni. Kupila sam knjigu i odlučila se upoznati s tim „božicama“.

Moram priznati da sam knjigu pročitala u jednom dahu. Psihijatrica i autorica dr. Jean Shinoda Bolen zapravo je arhetipove grčkih božica iskoristila kao objašnjenje za kompleksnost ženske psihe.

Božice djevice, neovisne o drugim ljudima i dovoljne same sebi, potpuno su usredotočene na svoje ciljeve i nikome ne pripadaju. To su Artemida, Atena i Hestija. Ranjive božice usredotočene su na svoje odnose, a predstavljaju tri česte ženske uloge- majka (Demetra), kći (Perzefona) i supruga (Hera). Jedna se božica razlikuje od svih ostalih, a to je Afrodita, i nazvana je alkemijskom božicom – njoj su važni odnosi s drugima, ali zadržava svoju neovisnost.

Artemida, (rimska Dijana),  božica Mjeseca, lova, Apolonova sestra blizanka, personificira neovisan ženski duh usredotočen na postignuća. Njen arhetip ženi omogućuje ostvariti vlastite ciljeve na području koje je sama odabrala. Ona je družbenica divljih životinja i kreće se kroz prirodu oboružana lukom i strijelom. Okružena je ženskim prijateljicama, neovisna je o muškarcima i zaštitnica je svih ranjivih žena. Prema muškarcima se odnosi bratski i natječe se s njima. S druge strane, može imati problema u uspostavljanju bliskih odnosa s drugima. Artemida u meni izlazi na vidjelo kad uživam u druženju s prijateljicama, zalažem se za ženska prava i stajem u zaštitu slabijih ako se dogodi neka nepravda. Ponosna sam na svoje dvije prijateljice Artemide, od kojih jedna obožava konje i prirodu, a druga je hrabra sama putovati svijetom i otkrivati nove kulture.

AtenaAtena, božica mudrosti  i umijeća, predstavlja razboritu, samouvjerenu ženu koja se ne povodi za srcem, već za razumom. Ona je oklopljena strategistica i izvrsno se snalazi u poslovnom svijetu muškaraca jer se zna boriti njihovim oružjem. S druge strane, može biti hladna i proračunata. Mislim da je Atena božica koja u meni nije jako izražena, iako vjerujem da bi ponekad to bilo jako korisno. Nekad se iskreno divim poznanicama koje su neustrašive i promišljeno idu prema uspjehu, vođene razumom.

Hestija, božica ognjišta, utjelovljuje strpljivu, stabilnu i mudru ženu koja utjehu nalazi u samoći te zrači osjećajem netaknutosti i potpunosti. Nije vezana uz ljude, ishode, imovinu, ugled ili moć. Ispunjenje pronalazi u svom unutarnjem svijetu i duhovnosti, no zbog svoje introvertiranosti može joj biti teško uklopiti se u društvo. Hestija u meni uživa u provođenju vremena u samoći svog doma, voli meditirati i čitati knjige. Izvrsna je ravnoteža svakodnevnim stresovima i užurbanom ritmu života.

HeraHera, božica braka, predstavlja ženu koja svoje životne uloge podređuje najvažnijem cilju pronalaženja partnera i sklapanja braka. Najvažnija joj je uloga supruge, predana je i vjerna, no jako je ljubomorna i zbog voljene osobe spremna zapostaviti sve drugo – prijatelje, obitelj, posao, čak i sebe. Hera se u meni ponekad budila u ozbiljnim vezama, no naučila sam da se najbolje osjećam kad njenu snagu uravnotežim utjecajem drugih božica i, osim veze, zadržim i druge prioritete.

Demetra, božica žita i majčinski arhetip, predstavlja ženski poriv pružanja tjelesne i duhovne potpore djeci. Ima snažan majčinski instinkt i potrebu za brigom o djeci, no istovremeno joj je jako važan osjećaj da je potrebna. Nju primjećujem u nekim prijateljicama koje obožavaju gugutati s djecom i jedan od najvažnijih ciljeva im je postati majkom.

PerzefonaPerzefona, djevojka i kraljica podzemnog svijeta, izražava žensku sklonost pokoravanju, pasivnosti te potrebu za udovoljavanjem drugima. Otvorena je i prihvaća okolne utjecaje, rijetko ulazi u sukobe i ne zna se otvoreno zauzeti za sebe. Mislim da je ova božica u meni bila najizraženija kad sam bila mala, sramežljiva i pristojna djevojčica koja se nikad nikome nije suprotstavljala. Mislim da je velik izazov zadržati zdravu otvorenost prema utjecaju drugih, a istovremeno naučiti braniti svoje stavove i vrijednosti.

Afrodita, (rimska Venera), božica ljubavi i ljepote, „alkemijska“ je božica koja upravlja ženskim uživanjem u ljubavi i ljepoti, seksualnosti i senzualnosti te potiče ispunjavanje kreativnih i prokreativnih funkcija. Ima dar napraviti čaroliju od svega što joj se svidi i posvećuje punu pažnju osobama i stvarima – ona stvara umjetnost i raspiruje kreativnost. Mislim da je ona jako važna zbog bezbrižnosti i sposobnosti uživanja u sadašnjem trenutku, kao i zbog energije kojom pršti.

Vođene pitanjem koja božica u nama „zaslužuje zlatnu jabuku“ mislim da možemo pronaći odgovore na mnoga naša pitanja. Zapostavljene božice moguće je „ojačati“ u sebi, a one jako glasne „smiriti“. Shvatila sam da je važno prihvatiti sve dijelove sebe, ma kakvi oni bili, jer tek ih tad možemo dovesti u ravnotežu. Mislim da bi od božice u nama mogle naučiti strategije kako se nositi s izazovnim situacijama. Umjesto da se svađaju oko prevlasti, trebale bi ih pomiriti, dati im prostora da se izraze i njegovati njihove pozitivne karakteristike, jer se svaka pojedina od njih zna izvrsno snaći u određenim područjima našeg života.

Oglasi

One comment

  1. “Umjesto da se svađaju oko prevlasti, trebale bi ih pomiriti, dati im prostora da se izraze i njegovati njihove pozitivne karakteristike, jer se svaka pojedina od njih zna izvrsno snaći u određenim područjima našeg života.”

    Točno to. Zaista lijepo rečeno!
    Nema mi druge, nego otrčati na Radionicu 🙂
    Cijeli tekst je izvrstan!

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.