ENERGETSKI VID HRANE: radionice zdrave prehrane

Zašto ujutro trebamo jesti kiselo?

Za doručak keksi i kava? Sendvič ili krafna? Komad tvrdog sira ili ništa? Ma ne! Pojedite juhu, salatu, kiseli krastavac ili zeleno lisnato povrće i popijte sok od limuna.

Zašto jesti tako nešto čudno, na što tradicionalno nismo navikli ?

MOĆ HRANE – HRANA KAO ENERGIJA

Jer energiju možemo podržati ili destruirati.

Energija! Svi je tražimo, trebamo, želimo povećati, nemamo je, nedostaje nam… Koristimo dodatke prehrani, pijemo energetske napitke, ispijamo kave i koješta drugo. No, jednostavno treba naučiti kako da svakodnevna hrana koju unosimo u organizam radi za nas, postane prava energetska bomba i moćni pokretač našeg tijela i uma. Kako? Vrlo jednostavno: naučite kako da hrana radi za vas. Ionako se hranimo tri do pet puta na dan (barem bi trebali),pa zašto ne bismo iskoristili to vrijeme da pravilne namirnice  konzumiramo u pravo vrijeme.

Tajming! Vlastito energetsko stanje možemo lako mijenjati putem hrane, načina njene pripreme i najbitnije je: vrijeme kada nešto jedemo! Treba se orijentirati na prehranu u skladu s prirodom, s godišnjim dobima i u skladu s vlastitim potrebama.

Po teoriji 5 transformacija mi smo mikrokozmos u makrokozmosu. Uronjeni smo u univerzalnu, globalnu energiju koju vidimo konkretno kroz promjene godišnjih doba. No sve što se događa u prirodi kroz 1 godinu ( ciklus 5 transformacija godišnjih doba) , to se isto  događa u nama u samo 1 dan!

Jutro je vrijeme izlaska sunca, energije koja stremi prema gore, drveta koje raste. Kao proljeće. Svakog jutra i u nama je iznova proljeće, koje se budi, raste, želi cvasti, želi početak novog dana, svježinu, život, akciju, fizičku aktivnost.

Ideš mi na jetra! Bitni organi koji ujutro intenzivnije rade su žuć i jetra. Ako su opterećeni suvišnim mastima, prženom hranom, tvrdim sirevima ili suhomesnatim proizvodima ne mogu raditi dobro jer su opterećeni toksinima iz teške hrane koju moraju izbaciti. Tada osjećamo umor, malaksalost, nevoljko ustajemo, tromo se pokrećemo, nismo za ništa. Ako tako radimo iz dana u dan ti organi postaju kronično preopterećeni i to se odražava na razinu energije u našem tijelu.

Živahni kao vrapčić! No, ako ujutro pojedemo nešto što podržava energiju jutra, jetre i žući ,poletno krećemo ujutro u novi dan i to svakog dana iznova kao u proljeće našeg života.

 • koje su namirnice podržavajuće za nas u svako doba dana?
 • na koji način ih pripremiti?
 • kada jesti kuhano, kada prženo, kada slatko, slano, ljuto ili kiselo?
 • ne volite kuhati? Nema veze, sve je vrlo jednostavno.
 • bitan je izbor namirnica i tajming!

O svemu tome možete više čuti na inspirativnim radionicama O ZDRAVOJ PREHRANI koje su nedjeljom poslijepodne krenule u Apolonu.

O održanoj prvoj radionici (24.10.2010.): „Moć hrane – opća načela zdrave kuhinje“:

Uz poznatu Hipokratovu izreku „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.“,održano je  prvo predavanje u ciklusu predavanja o zdravoj prehrani.

Promatrajući hranu kao energiju, shvatit ćemo njenu moć i utjecaj na cjelokupno zdravlje organizma. Ukoliko te moći nismo svjesni, ne možemo sa potpunom sigurnošću tvrditi da je zdravlje u „našim rukama“.

Za savršeno zdravlje nije samo presudan odabir zdravih namirnica, važno je poznavati i neke druge principe koji nam omogućuju da ostanemo u balansu. Ukoliko ste spremni vaš način prehrane iskoristiti kao temelj za vaše zdravlje dođite na edukaciju gdje ćete imati priliku upoznati se sa:

–          teorijom 5 elemenata (transformacija)

–          principima yina i yanga u prehrani

–          važnosti kuhanja kao osnove zdravlja

–          načinima kuhanja kao moćnim alatima prilagodbe

–          namirnice koje je poželjno uključiti kako bi poboljšali kvalitetu prehrane

–          namirnice koje je poželjno izbjegavati

–          … i dobiti odgovore na vaša pitanja, nedoumice

Druga radionica:„Jesen- Jesti u skladu sa prirodnim ciklusima

Cijena: 50 kn

Jednostavni savjeti i upute za prilagodbu načina prehrane godišnjem dobu.

Sa dolaskom hladnijih dana svi u svojim ormarima napravimo veliko spremanje i zamijenimo laganu ljetnu garderobu sa toplijom. Isto tako, prirodno je da i naš način prehrane prati promjene sukladno godišnjem dobu. Tajna dobrog zdravlja leži upravo u umijeću prilagođavanja promjenama u prirodi. Budući da svako godišnje doba ima karakterističnu energiju koja se upija i prenosi hranom, nije svejedno koju hranu konzumiramo u pojedino godišnje doba.  Npr. neke od namirnica i načina pripreme hrane griju naš organizam, dok ga druge namirnice i načini pripreme hlade. Kako bi očuvali zdravlje i imunitet na visokoj razini, važno je znati se prilagoditi načinom kuhanja i odabirom prikladnih namirnica.

Na ovom predavanju imat ćete prilike upoznati se sa:

 • –  osnovnim značajkama jesenske prehrane
 • – odabirom glavnih namirnica koje je poželjno konzumirati tijekom jeseni (žitarice, povrće,  mahunarke, alge, začini, ulja…)
 • –  načinima pripreme hrane prikladni za jesen
 • – odabir okusa i boja
 • – kako ojačati imunitet tijekom jesenjih dana (čajevi, oblozi…)
 • – utjecaj i manifestacija prehrane na  fizički i duhovni aspekt

Radionice se tematski nadovezuju.

Mjesto održavanja: Apolon Centar, Derenčinova 1/ 1v

Vrijeme održavanja: nedjelja, 07. studenog, od 17 – 19 h

Voditeljica predavanja i radionica: Višnja Gašparić

O voditeljici:

Od 1996. otkriva ljubav prema makrobiotici kao načinu kuhanja i stilu života. Paralelno sa edukacijom iz shiatsu masaže, kuhanje kao komplementarni dio, postaje svakodnevni izvor veselja i kreativnosti. Nakon četiri godine pohađanja brojnih radionica na temu kuhanja i samostalnu praksu odlazi u „kuharske vode“. Na poziciji voditelja kuhinje jednog zagrebačkog makrobiotičkog restorana provodi oko dvije godine. Zdrava hrana i način kuhanja prema makrobiotičkim načelima i dalje su osnovna orijentacija po pitanju prehrane.

Sve informacije i prijave (predbilježbe su obavezne):

apolon.studio@gmail.com – 095/ 816 88 18 (sms sa imenom, prezimenom i nazivom radionice za koju se prijavljujete)