MOĆ HRANE! Kreće ciklus zdravog kuhanja

Prva radionica: „Moć hrane – opća načela zdrave kuhinje“

24.10.2010. (nedjelja) 17 – 19 h

Cijena: 50 kn

Uz poznatu Hipokratovu izreku „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.“,pozivamo vas na prvo predavanje u ciklusu predavanja o zdravoj prehrani!

Promatrajući hranu kao energiju, shvatit ćemo njenu moć i utjecaj na cjelokupno zdravlje organizma. Ukoliko te moći nismo svjesni, ne možemo sa potpunom sigurnošću tvrditi da je zdravlje u „našim rukama“.

Za savršeno zdravlje nije samo presudan odabir zdravih namirnica, važno je poznavati i neke druge principe koji nam omogućuju da ostanemo u balansu. Ukoliko ste spremni vaš način prehrane iskoristiti kao temelj za vaše zdravlje dođite na edukaciju gdje ćete imati priliku upoznati se sa:

–          teorijom 5 elemenata (transformacija)

–          principima yina i yanga u prehrani

–          važnosti kuhanja kao osnove zdravlja

–          načinima kuhanja kao moćnim alatima prilagodbe

–          namirnice koje je poželjno uključiti kako bi poboljšali kvalitetu prehrane

–          namirnice koje je poželjno izbjegavati

–          … i dobiti odgovore na vaša pitanja, nedoumice

Druga radionica: „Jesti u skladu sa prirodnim ciklusima – Jesen“

24.10. (nedjelja) 17- 19 h

Cijena: 50 kn

Jednostavni savjeti i upute za prilagodbu načina prehrane godišnjem dobu.

Sa dolaskom hladnijih dana svi u svojim ormarima napravimo veliko spremanje i zamijenimo laganu ljetnu garderobu sa toplijom. Isto tako, prirodno je da i naš način prehrane prati promjene sukladno godišnjem dobu. Tajna dobrog zdravlja leži upravo u umijeću prilagođavanja promjenama u prirodi. Budući da svako godišnje doba ima karakterističnu energiju koja se upija i prenosi hranom, nije svejedno koju hranu konzumiramo u pojedino godišnje doba.  Npr. neke od namirnica i načina pripreme hrane griju naš organizam, dok ga druge namirnice i načini pripreme hlade. Kako bi očuvali zdravlje i imunitet na visokoj razini, važno je znati se prilagoditi načinom kuhanja i odabirom prikladnih namirnica.

Na ovom predavanju imat ćete prilike upoznati se sa:

–  osnovnim značajkama jesenske prehrane

– odabirom glavnih namirnica koje je poželjno konzumirati tijekom jeseni (žitarice, povrće,  mahunarke, alge, začini, ulja…)

–  načinima pripreme hrane prikladni za jesen

– odabir okusa i boja

– kako ojačati imunitet tijekom jesenjih dana (čajevi, oblozi…)

– utjecaj i manifestacija prehrane na  fizički i duhovni aspekt

Radionice se tematski nadovezuju. Nakon uvodnih teoretskih predavanja, slijede praktične radionice kuhanja po načelima zdrave prehrane i u skladu s godišnjim dobima.

Mjesto i vrijeme održavanja praktičnih radionica kuhanja bit će objavljeno polaznicima koji se prijave za edukaciju. PRIJAVE SU OBAVEZNE radi ograničenih mjesta u manjoj grupi.

Mjesto održavanja: Apolon Centar, Derenčinova 1/ 1v

Vrijeme : subota 16.10.i nedjelja 24.10. od 17 -19 sati

Cijena pojedinačne radionice: 50 kn

Voditeljica predavanja i radionica: Višnja Gašparić

Višnja GašparićO voditeljici:

Od 1996. otkriva ljubav prema makrobiotici kao načinu kuhanja i stilu života. Paralelno sa edukacijom iz shiatsu masaže, kuhanje kao komplementarni dio, postaje svakodnevni izvor veselja i kreativnosti. Nakon četiri godine pohađanja brojnih radionica na temu kuhanja i samostalnu praksu odlazi u „kuharske vode“. Na poziciji voditelja kuhinje jednog zagrebačkog makrobiotičkog restorana provodi oko dvije godine. Zdrava hrana i način kuhanja prema makrobiotičkim načelima i dalje su osnovna orijentacija po pitanju prehrane.

Sve informacije i prijave:

apolon.studio@gmail.com/ 095 816 88 18