Istraživanje: Sunčajte se i postat ćete pametniji?

Sunčanje nije nezdravo. Neprestano se govori kako je sunčanje štetno za zdravlje, te kako je za najvećih vrućina najbolje boraviti u zatvorenim prostorijama. Djelomično je to točno, međutim, zrake sunca osim što blagotvorno djeluju na osobe s masnom kožom, imaju još neke pozitivne karakteristike. To su potvrdili i rezultati najnovijih istraživanja.

Znanstvenici su otkrili kako povećana razina vitamina D koji se dobiva sunčanjem, pomaže u održavnju moždanih stanica što aktivnijima. Ljudi u zrelim godinama često zaboravljaju stvari, to znači da u mlađim danima nisu u organizam unosili namirnice bogate vitaminom D. Rezultati istraživanja jasno pokazuju kako preseljenje u područja gdje je temperatura zraka znatno viša ili konzumiranje namirnica bogatih vitaminom D jača intelekt, ustvari moždane stanice su kod takvih osoba puno aktivnije.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru tvrde kako je razina ovog vitamina povezana s mentalnim sposobnostima muškaraca u srednjoj i starijoj životnoj dobi. U istraživanju je sudjelovalo 3133 muškarca između 40 i 79 godina iz osam različitih europskih gradova. Naravno, pri tome su uzimani uzorci krvi kako bi se izmjerila razina vitamina D.

Nakon testiranja pokazalo se da su muškarci s višom razinom vitamina D bolje riješili testove, što jasno pokazuje da je njihovo pamćenje bolje od ostalih muškaraca. Vođa ovog istraživačkog tima, dr. David Lee kazao je kako prijašnja istraživanja nisu bila vjerodostojna te da su oni odlučili pronaći poveznice između povezivanja stvari i vitamina D.

Prednosti ovog istraživanja su veći broj ispitanika te uključivanje nekih drugih faktora kao što su godišnja doba, depresija…

Dakle, povećajte konzumaciju ribljeg ulja i više vremena provodite na suncu. Pri tome, budite veoma pažljiviji jer prekomjerno sunčanje može izazvati različite opekline što može dovesti i do raka kože.

Izvor:  <http://www.nacional.hr/clanak/58782/istrazivanje-suncajte-se-i-postat-cete-pametniji>